Överblick: Minkbeslut, LO rekordökar och struliga fullmäktigemöten

ÖVERBLICK. Förintelsemuseet hamnar i Stockholm, riksdagsledamöternas löner höjs, fribeloppet fortsatt slopat och kommunal oro över att struliga digitala möten medför ogiltiga beslut. I eftermiddag hålls en pressträff om landets minkar.

Foto: Patric Söderström / TT
Sanna Rayman

Det var i april 2020 som särskilda utredaren Birgitta Svensson lämnade sin utredning "Ett museum om Förintelsen" till demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP). I slutet av sommaren meddelade Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att staden ansökte om att få museet, vilket blev startskottet för en bitvis eldfängd debatt, då andra hoppades att museet skulle placeras i Stockholm.

Debatten om vilken stad som var värdigast blev bitvis eldfängd.

Men nu är saken avgjord. I dag, på Förintelsens minnesdag, skriver Stefan Löfven, Anna Ekström och Amanda Lind på DN Debatt och aviserar att Sveriges museum om Förintelsen ska inrättas som ett självständigt museum i Stockholm.

Läs mer om utredningen här och se remissvaren här.

Högre löner i riksdagen

Som Altinget rapporterade i förra veckan fick statsministern och statsråden höjda arvoden nyligen. Nu har riksdagens arvodesnämnd beslutat att höja ledamöternas arvoden med 1 500 kronor till 69 900 kronor i månaden från och med den 1 januari 2021.

Även denna höjning ställer sig ledamoten Jens Holm (V) tveksam till. 

LO rekordökar

Den 31 december 2020 hade LO-förbunden sammanlagt 1 432 926 medlemmar. Det är en ökning med 1,6 procent jämfört med samma datum 2019, rapporterar Arbetet.

– Det känns helt fantastiskt. Senast LO växte så mycket var 1985. Då var jag två år, säger Lisa Bengtsson, andre vice ordförande för LO till tidningen.

Skälet till ökningen tros vara den oro som pandemin inneburit på arbetsmarknaden.

Inte ett pip på fullmäktige

Dagens Samhälle rapporterar om ännu ett fullmäktigemöte som överklagats till förvaltningsrätten, denna gång i Hedemora, där utdrag från mötet avslöjar repliker som, "nu är ni knäpptysta från folkets hus", "nej nu hör jag ingenting" och "inte ett pip".

Tidigare har förvaltningsrätten i Luleå underkänt Luleå kommuns digitala fullmäktige i december på grund av att alla inte kunde se varandra samtidigt, vilket innebar att besluten behövde tas om. SKR menar att förvaltningsrätten har tolkat kommunallagen fel och planerar en hemställan till regeringen.

Det handlar om att skapa klarhet i hur den här typen av digitala beslutsprocesser ska gå till. Dagens skrivningar i kommunallagen lämnar väldigt mycket utrymme för tolkning, säger Daniel Forslund (L), ordförande i beredningen för digitalisering på SKR, till tidningen.

Fribeloppet slopas ytterligare ett halvår

Sjukvården har fortfarande stort behov av avlastning från exempelvis studerande som kan gå in och arbeta. Därför föreslår regeringen i en extra ändringsbudget att det tillfälligt slopade fribeloppet för personer som har studiemedel ska förlängas till 20 juni i år. Förslaget innebär att det inte kommer att göras någon inkomstprövning under det första halvåret 2021, så studenter kan arbeta extra utan oro för att det påverkar rätten till studiemedel.

Minkar och valsystem i eftermiddag

Landsbygdsminister Jennie Nilsson och finansmarknadsminister Per Bolund håller i eftermiddag en digital pressträff och offentliggör då ett beslut gällande svensk minkhållning. Även Christina Nordin, gd vid Jordbruksverket och Ann Lindberg, gd vid Statens veterinärmedicinska anstalt medverkar vid pressträffen, som sker 13.30.

Även senare i eftermiddag, 15.30, är det pressträff, när Lena Hjelm-Wallén, ordförande för 2020 års valutredning lämnar ett delbetänkande om valsystemet till justitieminister Morgan Johansson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00