Överblick: Minister KU-anmäls av två partier och Migrationsverket ska hjälpa ukrainare att återvända

Energiminister Khashayar Farmanbar anmäls till konstitutionsutskottet. Stefan Löfven svänger om Nato. Ukrainare ska få svensk hjälp att återvända. Förslag om Försäkringskassan kritiseras.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Josefin Lingström

Miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khashayar Farmanbar kommer klockan 11.30 hålla en pressträff om havsbaserad vindkraft. Det handlar om att stärka landets energiförsörjning och pressträffen kan följas här.

Samtidigt anmäls Farmanbar nu till konstitutionsutskottet av både SD och M. Enligt SD grundar sig deras anmälan i SR:s granskning om elpriserna, där Farmanbar hänvisar till en rapport som visar sig inte existera.

Enligt M, grundar sig deras anmälan i att Farmanbar har vilselett om tidshorisonten för havsbaserad vindkraft.

”Det finns ingen, förutom energiministern själv, som gör gällande att Sverige kan ha ny havsbaserad vindkraft på plats om 1-2 år.” Skriver M:s energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin på Twitter.

Hjälp för att återvända

Migrationsverket får nu i uppdrag att stödja ukrainare som flytt till Sverige att återvända. Och det är i dag fler som återvänder, än som lämnar Ukraina. Migrationsverket ska nu analysera behovet av vilka insatser som behövs och vilka kostnader som kan uppstå, skriver TT.

Löfven svänger

Senast i april uttryckte Stefan Löfven att han inte var för ett svenskt Natomedlemskap, men nu har den tidigare statsministern svängt i frågan. Löfven, som tillträder som ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri i juni, säger att han inte fått påtryckningar från S att ändra sig. Men han har påverkats av den finska processen.

– Vi har successivt förstärkt vårt samarbete med Finland, övat och anpassat våra lagar för att kunna vara på varandras territorium. Det innebär också att i den stund som Finland säger ”nu går vi in i Nato” och vi inte gör det, att vi får svårt att vidmakthålla den kompetens vi har byggt upp, säger Löfven till GP.

Förslag väcker kritik

Nu föreslår regeringen att det ska räcka med ett beslut från Försäkringskassan för att kräva tillbaka pengar som betalas ut felaktigt. Men förslaget väcker kritik för att beslutet inte längre ska tas genom tingsrätt eller Kronofogden.

Arbetsgivarorganisationen Fremia vill stoppa förslaget eftersom de anser att det i dag är för stora brister i Försäkringskassans kontroller.

– De håller inte måttet rent utredningstekniskt. De är för svagt underbyggda, de enskilda får inte komma till tals på ett sätt som vore acceptabelt. De är helt enkelt rättsosäkra, säger Henrik Petrén, ansvarig för assistansbolagen på Fremia, till SR.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00