Överblick: Hirvonen vill bli språkrör, nya coronaregler och klimatet ska räddas

ÖVERBLICK. "Åka av" i klimatbudgetsatsningar, WHO varnar för fler dödsfall i höst samtidigt som Folkhälsomyndigheten väntas införa nya restriktioner. Och så lovar EU att inte kräva minimilöner i Sverige och Annika Hirvonen Falk vill bli språkrör för Miljöpartiet. 

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sanna Rayman

Det är måndag och liksom förra veckan startar regeringen veckan med en presskonferens om budgetnyheter. Denna vecka stod finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) samt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) värdar för pressträffen och presenterade då satsningar för runt tio miljarder på klimat- och miljöområdet.

– Det här är en game changer för svenskt klimatarbete, sade Per Bolund, som enligt Omni/TT även utlovade att det skulle bli "åka av", medan språkrörskollegan Lövin beskrev satsningarna som "ett startskott för en grön rivstart": 

– Förra krisen räddades bankerna, nu räddar vi klimatet.

Paketet innehåller bland annat en miljard ska gå till grön omställning inom industrin, 2,2 miljarder till olika former av natursatsningar och 5,4 miljarder till klimatsmarta resor, däribland får kollektivtrafiken ett riktat stöd om 2 miljarder kronor. Annat som presenterades under pressträffen var enligt SR upprustningar av miljonprogrammen, pengar till infrastruktur för cykling, stöd till miljöbilar och solcellsinvesteringar. 

Fler coronasmittade, fler vabdagar och nya restriktioner

I slutet av augusti och början av september ökade antalet vabdagar med 70 procent enligt statistik från Försäkringskassan, skriver DN.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan säger till SVT att ökningen tyder på att försiktighetsnivån i samhället har ökat igen efter sommaren samt att "vi såg en likadan ökning i slutet av mars och april".

Försäkringskassan har tidigare räknat med att kostnaderna för tillfällig föräldrapenning kommer att öka med omkring 1,6 miljarder kronor i år. Den siffran kan dock ändras beroende på hur pandemin utvecklas.

WHO varnar nu för att dödsfallen i Europa kommer att stiga under oktober och november som en följd av att antalet smittade har stigit i flera europeiska länder under de senaste veckorna. Detta enligt Omni.

Samtidigt rapporterar Sveriges radio att Folkhälsomyndigheten väntas komma med nya restriktioner som innebär att den som bor ihop med någon som är bekräftat smittad med covid-19 kan bli tvungen att stanna hemma efter läkarbeslut.

Brottsutsatta offentliganställda ska skyddas mer

I söndagens Agenda i SVT diskuterades frågan om klankriminalitet och organiserad brottslighet och vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, Marie Lind Thomsen, lyfte bland annat upp den sårbarhet som öppenheten i svensk offentlig sektor innebär.

– Vi måste börja prata om öppenheten som vi har i Sverige. Den är bra för väldigt många saker, men den är inte så befrämjande för att enskilda myndighetsföreträdare ska våga fatta modiga beslut, sade hon.

Inrikesminister Mikael Damberg sade i programmet att det just nu sker en översyn av vilka yrkesgrupper som behöver skyddas mer i lag och betonade även att regeringen vill kunna beslagta kriminellas tillgångar i högre utsträckning.

EU lovar att hålla tassarna från svenska modellen

EU-kommissionen kommer aldrig att begära att Sverige ska införa en lagstadgad minimilön. Det försäkrar EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i en debattartikel i Dagens Nyheter. von der Leyen skriver att syftet med Europeiska kommissionens initiativ om minimilöner är att motverka lönedumpning, inte att äventyra framgångsrika modeller som den svenska.

Annika Hirvonen Falk vill bli språkrör

– Jag tror att jag är den som skulle göra det här jobbet bäst och därför ställer jag upp.

Det säger Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen tillika migrationspolitisk samt skolpolitisk talesperson, som enligt både DN och TT kandiderar till posten som nytt språkrör för partiet och som även meddelar sin vilja i en debattartikel i Expressen.

Hirvonen säger till TT att hon vill se ett MP som "lagar revorna i välfärden", men säger sig samtidigt vara beredd att avsluta styret med S om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil ges grönt ljus.

– Jag vill inte sitta i en regering som investerar och satsar på fossilt, säger hon och lägger även till migrationsfrågan som möjlig fallgrop för det nuvarande regeringssamarbetet.

Utöver Hirvonen har riksdagsledamoten Rebecka Le Moine aviserat samma ambition. Åsa Lindhagen och Karolina Skog har förhållit sig mer svävande, men intresserade.

Få en daglig politisk nyhetsöverblick – prenumerera på Altinget gratis nyhetsbrev.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00