Överblick: Fusk med permitteringsstöd och Estonia ska granskas

ÖVERBLICK. 2000 företag riskerar att få sitt stöd tillbakadraget efter utdelning. Statens haverikommission granskar Estonia. Arbetslösheten spås fortsätta stiga. Läs Altingets överblick.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Johan Manell

Tillväxtverket kan komma att återkalla permitteringsstöd skriver DN.

Det rör sig om 2000 företag som ska ha genomfört otillåtna aktieutdelningar.

– Det är företag som har fastnat i våra kontroller som görs mot andra myndigheters register, skatteverket bland annat. Där ser man att en aktieutdelning har gjorts och då skickar vi ut ett övervägande om återkrav till de företagen, säger Laura Brandell Tham, chef för affärsutveckling på Tillväxtverket, till DN.

Samtidigt har ett 30-tal företag polisanmälts för att ha fuskat för att få stödet.

Ljusare ekonomiprognos

Konjunkturinstitutet har en mer positiv bild av svensk ekonomi i sin nya konjunkturprognos, rapporterar Dagens industri.

Myndigheten bedömer att BNP-tappet under året kommer att minska till -3,4 procent och vända till tillväxt på 3,6 procent under nästa år och 3,3 procent under år 2022.

Däremot är det fortsatt ett tufft läge på arbetsmarknaden.

”Det stora antalet korttidspermitterade arbetstagare gör att företagens behov att nyanställa är litet trots att produktionen ökar. Arbetslösheten fortsätter därför att växa och toppar på nära 10 procent det fjärde kvartalet i år.", skriver Konjunkturinstitutet.

Prognosen är att arbetslösheten kommer att vara 8,7 procent i slutet av året för att stiga ytterligare, till 9,1 procent nästa år.

Estonia

Efter nya uppgifter om ett hål i fartyget Estonias skrov har Statens haverikommission inlett en granskning, rapporterar Aftonbladet.

– Vi överväger vad de nya uppgifterna kan få för konsekvenser, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen, till tidningen.

Stopp för Palmeutredning

Åklagarmyndigheten meddelar att Palmeutredningen inte kommer att tas upp för ny prövning, skriver SvD/TT.

Överåklagare Lennart Guné menar att det inte finns några särskilda skäl som motiverar att ärendet granskas igen.

"Ingen av de personer som har begärt överprövning har en sådan anknytning till den nedlagda förundersökningen att det motiverar en prövning i sak av åklagarens nedläggningsbeslut", säger han i pressmeddelandet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00