Överblick: De lämnar riksdagen och EU-ledarna samlas om Ukrainas medlemskap

Budgetbeslut och sommaravslutning i riksdagen. Ukraina väntas bli EU-kandidat när ledarna samlas för toppmöte. Stigande priser är en viktig valfråga för många väljare, visar ny mätning.

Barbro Westerholm (L) är en av de ledamöter som inte kommer tillbaka till riksdagen i höst.
Barbro Westerholm (L) är en av de ledamöter som inte kommer tillbaka till riksdagen i höst.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Efter många turer röstade riksdagen igår ja till regeringens extra ändringsbudget för 2022 som bland annat innehåll den omstridda vårändringsbudgeten och förslaget om en höjd garantipension och höjt bostadstillägg för pensionärer.

Omröstningen sammanföll med sommaravslutningen för riksdagens ledamöter då de ledamöter som inte kandiderar i höstens val tackades av, däribland Jens Holm (V), tidigare klimatpolitisk talesperson, Allan Widman (L), tidigare ordförande i försvarsutskottet, Åsa Lindestam (S), förste vice talman, och Barbro Westerholm (L) som kom till riksdagen första gången 1988.

Läs också

Under gårdagen beslutade riksdagen även om ytterligare stöd till Ukraina med anledning av Rysslands invasion.

Nästa steg för Ukrainas EU-medlemskap

EU-ledarna samlas på torsdagen för ett toppmöte i Bryssel då de ska besluta om huruvida de ska gå på kommissionens linje och låta Ukraina och Moldavien ta nästa steg i processen mot ett medlemskap i unionen, skriver Svenska dagbladet.

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill se att länderna beviljas kandidatlandstatus. Hon deltog under gårdagen på EU-nämndens öppna sammanträde.

– Det kommer att betyda otroligt mycket för de här länderna, inte minst för Ukraina men också för Moldavien som ju har tagit emot många ukrainska flyktingar.

Även Georgien har ansökt om medlemskap men kommissionen anser att landet ännu har en bit kvar innan de kan beviljas kandidatlandstatus. 

Inflationen – viktig valfråga

De stigande priserna avspeglas även i vilka frågor som väljarna tycker är allra viktigast inför valet, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. 40 procent av de svarande placerar inflationen bland de tre samhällsproblem som har störst betydelse när de väljer vilket parti de ska rösta på.

– Att inflationen spär på den känsla av kris som kriget i Ukraina har skapat kan gynna de två största partierna. Men det kan också bjuda in till populism och kortsiktiga lösningar, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

17 procent anser att inflationen är den allra viktigaste vallfrågan, men fortsatt placerar sig sjukvården och kriminaliteten i topp.   


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00