Överblick: Ex-minister blir ny landshövding och SD svänger om EU-försvar

ÖVERBLICK. Sverigedemokraterna har bytt ståndpunkt och vill att Sverige ansluter sig till EU:s försvarssamarbete Pesco. Samtidigt blir Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister, ny landshövding i Kronoberg.

Foto: Magnus Fröderberg
Johan Manell

Liberalernas tidigare partisekreterare Maria Arnholm blir ny landshövding i Kronoberg. Hon börjar den 1 februari och förordnandet sträcker sig till februari 2025.

– Maria Arnholm är en erfaren politiker och ledare. Hennes erfarenhet och kompetens kommer att bidra till utvecklingen av länsstyrelsen i Kronobergs läns och till utvecklingen av länet, säger civilminister Lena Micko (S) i ett pressmeddelande.

Arnholm var jämställdhetsminister i regeringen Reinfeldt 2013-14 och partisekreterare för Liberalerna 2014-19. Sedan 2014 har hon också varit riksdagsledamot. Först på tur att ersätta henne i riksdagen är den tidigare SVT-profilen Morgan Olofsson.

– Om det skulle bli aktuellt tar jag ställning till det då. Så brukar jag säga om hypotetiska frågor, sade han i oktober 2019 när Altinget frågade honom om han var intresserad av en riksdagsplats om det skulle bli aktuellt.

SD byter fot

Sverigedemokraterna skriver på Aftonbladet debatt att partiet har ändrat uppfattning om EU:s försvarspolitiska samarbete Pesco. Anledningen till den ändrade ståndpunkten är att partiet inte längre anser att samarbetet är på väg att utvecklas till den EU-armé partiet tidigare har befarat samt att försvarsindustrin vill att Sverige ska ansluta sig.

“Kan vi hjälpa den svenska försvarsindustrin och det svenska försvaret genom ett deltagande i Pesco så gör vi detta gladeligen. Vi måste vara ständigt lyhörda till professionen och säkerställa Sveriges position som en världsledande aktör inom försvarsindustrin.”, skriver Roger Richtoff (SD), försvarspolitisk talesperson, Björn Söder (SD), säkerhetspolitisk talesperson, Jessica Stegrud (SD), europaparlamentariker.

M och migration

Även Moderaterna har skrivit på en debattsida. M:s partiledare Ulf Kristersson och migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard skriver i Svenska dagbladet att invandringen till Sverige är för hög och att den behöver minska med 70 procent. För att nå dit vill partiet bland annat sätta ett volymmål och ha en mer restriktiv anhörighetsinvandring.

“Moderaterna är fast beslutade om att 2020-talet inte ska bli ännu ett decennium av ogenomtänkt invandring och misslyckad integration.”, skriver Kristersson och Malmer Stenergard.

Pass

Svenska pass blir “mindre mäktiga”. Det är Henley passport index som varje år sammanställer en lista på hur många länder en medborgare kan resa visumfritt till. Förra året hamnade Sverige på plats 4. I år kommer vi, med 186 länder som vi kan besöka visumfritt, på plats 6. Det mäktigaste passet har Japan, vars medborgare kan resa visumfritt till 191 länder.

Nämnda personer

Maria Arnholm

Landshövding Kronoberg
Juridik (Stockholms Uni. 1978-1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00