Om  
Maria Gardfjell

Östersjöpris till tidigare riksdagsledamot

Tidigare riksdagsledamot Maria Gardfjell (MP) får pris för sitt politiska arbete för att värna Östersjöns fiskbestånd. Ytterligare fyra personer prisas av Östersjöfonden för sitt arbete.

Tidigare kommunalråd och riksdagsledamot Maria Gardfjell (MP).
Tidigare kommunalråd och riksdagsledamot Maria Gardfjell (MP).Foto: MP
Johanna Alskog

Östersjöfonden har delat ut 2023 års priser. Det är totalt fem personer som delar på fyra olika priser.

Maria Gardfjell belönas med Lasse Wiklöf-priset för sitt engagemang för fiskebestånden i Östersjön under sin tid som riksdagsledamot, bland annat för att ha ”arbetat för att skydda bestånden av kustlekande sill och strömming samt drivit frågan om en utflyttad trålgräns och ställt krav på regeringen att våga agera konkret”.

– Kul att mitt långa engagemang för Östersjön uppmärksammas. För att strömmingen ska räddas måste många politiker i alla partier engagera sig mer, säger Maria Gardfjell, som lämnade riksdagen efter valet 2022, i en skriftlig kommentar till Altinget.

Gardfjell planerar att använda priset till att arrangera ett Östersjöseminarium i riksdagen tillsammans med riksdagsledamot Katarina Luhr (MP).

Professor från Litauen

Östersjöfondens pris går till professor Sergej Olenin, Klaipeda, Litauen. Han tilldelas Östersjöfondens huvudpris för långsiktig forskning som har hjälpt till att utveckla praktiska metoder för att bedöma tillståndet i den marina miljön, samt hantera biologiska invasioner i Östersjöregionen och i Europa. I motiveringen ingår även Olenins omfattande undervisning och arbete med internationella studentkonferenser.

Östersjönfondens ungdomspris tilldelas Mikaela och Lukas Juhler för  arbetet med att minska plastavfall i havet.

Tony Cederberg belönas Östersjöfondens Ålandspris. ”Cederberg förlitar sig på vetenskapen i sina råd till samhället och är en sann försvarare av miljön”, skriver Östersjöfonden.

Nämnda personer

Maria Gardfjell

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00