Om  
Mikail Yüksel

Nyans grundare utmanas på extra kongress

Inom kort håller Partiet Nyans en extra partikongress som kan avgöra grundaren Mikail Yüksels framtid som partiledare.

Mikail Yüksel uteslöts ur Centerpartiet 2018 och grundade året efter partiet Nyans som i valet tog plats i två kommuner, Botkyrka och Landskrona. I riksdagsvalet fick Nyans drygt 0,4 procent av rösterna.
Mikail Yüksel uteslöts ur Centerpartiet 2018 och grundade året efter partiet Nyans som i valet tog plats i två kommuner, Botkyrka och Landskrona. I riksdagsvalet fick Nyans drygt 0,4 procent av rösterna.Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

SVT har pratat med flera medlemmar i Nyans som berättar om ”odemokratiska strukturer inom partiet”. Tio personer ska ha lämnat partiet, grundat 2019, i protest mot Mikail Yüksels ledarskap. Tolv personer hävdar i sin tur att de uteslutits efter kritik mot grundaren.

Nu vill flera aktiva, före detta kandidater och ledamöter i Nyans partistyrelse att Mikail Yüksel utesluts och har tagit fram en rapport som grund.

– Jag skrattade när jag läste den, sa Mikail Yüksel till SVT.

Extra kongress

Nästa helg ska partiet hålla en extra partikongress då Mikail Yüksel, invald i Botkyrka kommun, kommer utmanas av Sead Busuladzic, ledamot i Landskronas kommunfullmäktige. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Om man inte tar till sig av kritiken och fortsätter på det här sättet så kommer det leda till mer splittring. Jag ser ingen bra framtid då, säger Busuladzic till tidningen.

Han tycker bland annat att partiet är för toppstyrt, och kritiserar hur Nyans agerat i den desinformationskampanj som i början av året uppmärksammades mot socialtjänsten.

Nämnda personer

Mikail Yüksel

Partiledare Partiet Nyans
Master i statsvetenskap (Göteborgs Universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00