Nya regeringens kurs i Bryssel kan utmanas av SD

Ulf Kristerssons nya regering lovar kontinuitet i utrikespolitiken, men är såpass svag att EU-frågorna är ett av de områden där det starkt EU-skeptiska stödpartiet Sverigedemokraterna kan bli en sten i skon, anser Sieps direktör.

Vem ska Kristersson få stöd ifrån i EU-nämnden?<br>
Vem ska Kristersson få stöd ifrån i EU-nämnden?
Foto: Christine Olsson/TT

På väg in till sitt första europeiska toppmöte i förra veckan fick Ulf Kristersson frågan om vad han skulle svara sina nya EU-kollegor om de frågade om hans nya samarbete med de notoriska EU-skeptikerna i SD. Det undvek den pinfärske statsministern smidigt att svara på.

Där på den röda mattan ville Kristersson hellre tala om sitt första möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som han just haft. Henne hade han just försäkrat att det finns ett brett mittensamarbete när Sverige från 1 januari tar ordförandeklubban i EU:s ministerråd.

– Den avgående och den nya regeringens partier har haft ett mycket gott samarbete under en lång tid och det samarbetet fortsätter. Så jag tror att vi är väl förberedda på ett svenskt ordförandeskap och det tror jag uppskattades, sade han till de väntande journalisterna efter mötet med von der Leyen.

Utmanad borgfred

Vad är ett EU-ordförandeskap?

Rollen som ordförande för EU:s ministerråd skiftar mellan de 27 EU-länderna var sjätte månad. Den 1 januari är det Sveriges tur.

Som ordförande ansvarar ett land för att sätta dagordningen och leda mötena bland de 27 ländernas ministrar som träffas i olika rådssammansättningar. De sitter också vid bordsändan i de över 100 arbetsgrupperna på tjänstemannanivå om allt från fiskefrågor till gränsvärden för kemiska ämnen.

Det är också ordförandeskapet som leder trepartsförhandlingarna på rådets vägnar med Europaparlamentet.

Frågar man direktören för Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier), Göran von Sydow, är han inte lika säker på att EU-frågorna blir lika enkla för den nya regeringen som Kristersson gör gällande.

EU-forskaren framhåller att det genom åren har funnits ett slags borgfred i mitten av den svenska riksdagen när det gäller EU. I decennier har detta borgat för en svensk linje i Bryssel som undantagit EU-motståndare eller starka kritiker, som under den första delen av Sveriges EU-medlemskap framför allt fanns hos vänstern, och som med Sverigedemokraternas ankomst nu också återfinns inom högern.

Med tiden har det blivit en något större grad av konflikt kring EU-frågor i Sverige

Göran von Sydow
Även om Sverigedemokraterna har ändrat ståndpunkt de senaste åren och inte längre förespråkar ett fullvärdigt utträde ur EU-samarbetet, så har partiet under sin tid i riksdagen, varit det som oftast har röstat nej till EU-lagstiftning när positioner tagits fram i EU-nämnden.

Kristersson har gjort klart att regeringen kommer att samarbeta med andra partier än SD när det gäller utrikes- och EU-politiken.

Ändå tvivlar Göran von Sydow på hur solid borgfreden är nuförtiden, eftersom Kristerssons eget parti Moderaterna självt har bidragit till att bryta den flera gånger under den senaste mandatperioden, då man tvingat regeringen att ändra kurs i Bryssel bland annat i frågor om det sociala Europa och kärnkraftspolitiken.

Foto: Press
– Med tiden har det blivit en något högre grad av konflikt kring EU-frågor i Sverige. Vi har sett att Moderaterna och de andra borgerliga partierna under den socialdemokratiska minoritetsregeringen har gått emot regeringen i vissa frågor, och de har fått stöd av Sverigedemokraterna, säger von Sydow.

Kan snabbt bli en minoritet

Därför är han inte säker på att Kristersson kan räkna med att slippa liknande behandling.

Inte minst eftersom Socialdemokraterna, som riksdagens största parti, skulle kunna samla en alternativ majoritet bara tillsammans med SD, om de ville. Det skulle bli svårt för en borgerlig regeringen på väg in i ett EU-ordförandeskap – då ett land förväntas tona ner sina egna åsikter en aning. Särskilt om det dyker upp ärenden som Sverige traditionellt sett skulle förhålla sig kritiskt till.

Man kommer att behöva hantera och driva saker i hamn som är politiskt ganska känsliga för Sverige

Göran von Sydow
Tursamt nog för regeringen kom alla de svenska partierna, utom Sverigedemokraterna, i somras överens om ett ordförandeskapsprogram med betoning på traditionella svenska fokusområden som den inre marknaden, konkurrenskraft, kriget i Ukraina och klimatet.

Men, med en energikris som rasar och ökat korridorprat om till exempel ny gemensam EU-upplåning eller nya förslag på arbetsmarknadsområdet, båda känsliga frågor för de skandinaviska länderna, kan Göran von Sydow lätt se att en svensk regering skulle kunna påtvingas en hård linje hemifrån.

– Man kommer att behöva hantera och driva saker i hamn som är politiskt ganska känsliga för Sverige, säger Sieps-direktören och fortsätter:

– Hur kommer Socialdemokraterna att agera? Ska de stödja regeringen för att det ligger i Sveriges bästa, eller ska de bedriva oppositionspolitik? Det är lite oklart just nu, säger han.

Ett nytt kapitel

Han påpekar samtidigt att bygget med Sverigedemokraterna som stödparti är helt oprövat i svensk politik. Helt nytt är också att det har införts en paragraf i avtalet mellan regeringen och SD om att stödpartiet ska informeras om regeringens linje innan ett EU-ärende går till riksdagen.

Det betyder dock inte att SD kommer att kunna diktera regeringens EU-politik.

– Men man kan förstå det på det sättet att regeringen skulle vilja ha stöd av SD ändå, även i Europapolitiken, säger Göran von Sydow.

Inledningsvis är dock den stora frågan hur stort fokus Sverigedemokraterna överhuvudtaget kommer att ha på EU-frågor.

– Grundhypotesen är att Sverigedemokraterna är mycket angelägna om att dels respekteras som en stabil regeringsgrund, dels få gehör för sina politiska prioriteringar, framför allt för invandringspolitiken och brottsbekämpningen.

– Utifrån det kan man föreställa sig att de kommer att få en mer dämpad roll i riksdagen om EU-politiken. Men frågetecknet uppstår om det är en stor europeisk politisk fråga, som en ny återhämtningsplan eller något i den stilen - fördragsförändringar till exempel. Då blir det svårt att se hur samspelet mellan dem och regeringen kommer att fungera, säger SIEPS-direktör Göran von Sydow.

Artikeln är översatt från Altinget.dk

Nämnda personer

Göran von Sydow

Direktör Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps)
Fil. dr i statsvetenskap (Stockholms uni., 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00