Ny vedspiskamp – M kämpar för timmerhusen

Boverket har via riksdagen uppmanats att förändra energihushållningsreglerna hos nya bostäder för att undanta  timmerhusbyggen. ”Vi har någonstans nått helt snett när vi skulle förbjuda en byggnadstyp som vi har byggt här i Skandinavien i runt tusen år” säger M-ledamoten Carl-Oskar Bohlin.

”Om
man slår undan benen för de firmorna som bygger dessa hus så kommer det att finnas färre som kan vara
med och ta hand om befintliga fastigheter”, menar Carl-Oskar Bohlin.
”Om man slår undan benen för de firmorna som bygger dessa hus så kommer det att finnas färre som kan vara med och ta hand om befintliga fastigheter”, menar Carl-Oskar Bohlin.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT
Jacob Hederos

Efter att branschföreningar larmat om konsekvenserna av nya krav på energihushållning och värmeisolering har riksdagen slagit regeringen och den ansvariga myndigheten Boverket på fingrarna.

Via ett tillkännagivande i början av mars uppmanar riksdagen regeringen att se till att reglerna för nya byggnader ändras så att energisparkraven inte ska omfatta timmerhus och andra traditionella byggnadssätt.

En av de pådrivande ledamöterna bakom tillkännagivandet är moderaten Carl-Oskar Bohlin, tidigare bostadspolitisk talesperson och ny näringspolitiskt talesperson.

– Tyvärr får man säga att Boverkets agerande – när de vill att vi ska vara bäst på ett antal områden – ibland får konsekvensen att man utan att se det, tar beslut som leder till rena absurditeter. Med regeringens goda minne, får man nog säga, säger Bohlin till Altinget, och pekar även på erfarenheterna från det omdebatterade förslaget om att gamla vedspisar skulle fasas ut. 

Foto: Moderaterna
– På något sätt är det här i samma andas barn. Man har högt ställda ambitioner när det kommer till energiprestanda i byggnader, men ser inte riktigt till helheten. Det man de facto hade gjort då var att lägga fram nya energiprestandaregler där det blir det svårt eller omöjligt i vissa fall att bygga åretruntboende i fulltimmer. Vi har någonstans nått helt snett när vi skulle förbjuda en byggnadstyp som vi har byggt här i Skandinavien i runt tusen år och som förmodligen är den mest miljövänliga byggnaden som kan uppföras, fortsätter han.

Bohlin pekar bland annat på att timmervirke lagar in kol och att byggnadsmaterialet oftast kan vara lokalt, vilket gör att energiprestandakraven rörande bland annat väggtjocklek då bör stå tillbaka. Tillkännagivandet fick uppbackning av alla partier utom S, MP och V.

– Att man då kör på och inte är beredd på att ta intryck från branschen gjorde att M och jag ville lyfta det här i riksdagen, helt enkelt för att skicka en tydlig signal till Boverket, eftersom regeringen helt uppenbarligen var helt oförmögen att göra det, säger han.

Det är en regel med mycket liten uppsida i det sammanhanget, och väldigt stor nedsida.

Carl-Oskar Bohlin, Näringspolitisk talesperson hos M
Antalet fulltimmerhus som byggs är få till antalet, men om reglerna hade legat kvar så hade också kompetensen för att underhålla fastigheterna stegvis utarmats, enligt Bohlin.

– Det är en regel med mycket liten uppsida i det sammanhanget, och väldigt stor nedsida.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.