Ny vedspiskamp – M kämpar för timmerhusen

Boverket har via riksdagen uppmanats att förändra energihushållningsreglerna hos nya bostäder för att undanta  timmerhusbyggen. ”Vi har någonstans nått helt snett när vi skulle förbjuda en byggnadstyp som vi har byggt här i Skandinavien i runt tusen år” säger M-ledamoten Carl-Oskar Bohlin.

”Om
man slår undan benen för de firmorna som bygger dessa hus så kommer det att finnas färre som kan vara
med och ta hand om befintliga fastigheter”, menar Carl-Oskar Bohlin.
”Om man slår undan benen för de firmorna som bygger dessa hus så kommer det att finnas färre som kan vara med och ta hand om befintliga fastigheter”, menar Carl-Oskar Bohlin.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT
Jacob Hederos

Efter att branschföreningar larmat om konsekvenserna av nya krav på energihushållning och värmeisolering har riksdagen slagit regeringen och den ansvariga myndigheten Boverket på fingrarna.

Via ett tillkännagivande i början av mars uppmanar riksdagen regeringen att se till att reglerna för nya byggnader ändras så att energisparkraven inte ska omfatta timmerhus och andra traditionella byggnadssätt.

En av de pådrivande ledamöterna bakom tillkännagivandet är moderaten Carl-Oskar Bohlin, tidigare bostadspolitisk talesperson och ny näringspolitiskt talesperson.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00