Ny vedspiskamp – M kämpar för timmerhusen
Boverket har via riksdagen uppmanats att förändra energihushållningsreglerna hos nya bostäder för att undanta timmerhusbyggen. ”Vi har någonstans nått helt snett när vi skulle förbjuda en byggnadstyp som vi har byggt här i Skandinavien i runt tusen år” säger M-ledamoten Carl-Oskar Bohlin.

Jacob Hederos
Redaktör Altinget Infrastruktur, reporter Altinget Miljö och EnergiEfter att branschföreningar larmat om konsekvenserna av nya krav på energihushållning och värmeisolering har riksdagen slagit regeringen och den ansvariga myndigheten Boverket på fingrarna.
Via ett tillkännagivande i början av mars uppmanar riksdagen regeringen att se till att reglerna för nya byggnader ändras så att energisparkraven inte ska omfatta timmerhus och andra traditionella byggnadssätt.
En av de pådrivande ledamöterna bakom tillkännagivandet är moderaten Carl-Oskar Bohlin, tidigare bostadspolitisk talesperson och ny näringspolitiskt talesperson.
– Tyvärr får man säga att Boverkets agerande – när de vill att vi ska vara bäst på ett antal områden – ibland får konsekvensen att man utan att se det, tar beslut som leder till rena absurditeter. Med regeringens goda minne, får man nog säga, säger Bohlin till Altinget, och pekar även på erfarenheterna från det omdebatterade förslaget om att gamla vedspisar skulle fasas ut.
Bohlin pekar bland annat på att timmervirke lagar in kol och att byggnadsmaterialet oftast kan vara lokalt, vilket gör att energiprestandakraven rörande bland annat väggtjocklek då bör stå tillbaka. Tillkännagivandet fick uppbackning av alla partier utom S, MP och V.
– Att man då kör på och inte är beredd på att ta intryck från branschen gjorde att M och jag ville lyfta det här i riksdagen, helt enkelt för att skicka en tydlig signal till Boverket, eftersom regeringen helt uppenbarligen var helt oförmögen att göra det, säger han.
Antalet fulltimmerhus som byggs är få till antalet, men om reglerna hade legat kvar så hade också kompetensen för att underhålla fastigheterna stegvis utarmats, enligt Bohlin.Det är en regel med mycket liten uppsida i det sammanhanget, och väldigt stor nedsida.
Carl-Oskar Bohlin, Näringspolitisk talesperson hos M
– Det är en regel med mycket liten uppsida i det sammanhanget, och väldigt stor nedsida.