Ny modell ska stötta unga som varken arbetar eller studerar

Under torsdagen lanserade Fryshuset en ny modell som ska föra unga som varken arbetar eller studerar ett steg närmare arbetsmarknaden. ”På sikt behöver vi få till en systemförändring. Därför har vi tagit fram tre förslag som vi skickar till sex olika departement”, säger Pernilla Yasin, lokal projektledare för Fryshuset i Malmö.

Motverka utanförskap. Fryshuset har tagit fram en modell som ska involvera många aktörer från olika sektorer. Målgruppen är unga som varken arbetar eller studerar.
Motverka utanförskap. Fryshuset har tagit fram en modell som ska involvera många aktörer från olika sektorer. Målgruppen är unga som varken arbetar eller studerar.Foto: Isabell Höjman/TT
Anders Gustafsson

En gammal sanning är att en gymnasieexamen är den viktigaste indikatorn på om man kommer att få jobb framöver. Fryshuset startade projektet 4uvas och involverade en rad aktörer för att bättre kunna stötta målgruppen.

Pernilla Yasin.
Pernilla Yasin. Foto: Fryshuset

– Vårt angreppssätt har varit socialt, vi öppnade därför processen och bjöd in flertalet aktörer. Vi började med att intervjua ungdomar och fick 707 svar. Därefter har vi djupintervjuat 14 ungdomar som varken studerar eller arbetar. Vi börjar alltid med vad ungdomarna själva vill. Sedan har vi samlat 50 representanter från olika sektorer som deltog i workshops, där vi tillsammans har tagit fram vår modell, säger Pernilla Yasin, till Altinget.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00