Nu prisas advokat som förde samebys talan mot staten

Advokat Peter Danowsky tilldelas Svenska samernas riksförbunds (SSR) hederspris för sitt arbete med det uppmärksammade Girjasmålet.

Axel Hyttnäs Telin

Redan 2009 lämnade Girjas sameby och SSR in en stämningsansökan mot svenska staten.

Ansökan handlade om vem som äger rätten till jakt, fiske och renskötsel. Domen skulle dröja ända fram till januari 2020, då Högsta domstolen dömde till Girjas fördel.

Värderar priset högt

Advokat Peter Danowsky var ett av ombuden för samebyn och tilldelas nu SSR:s hederspris.

– Det känns fantastiskt roligt, varmt och fint. Jag värderar det här priset och den vänskap som har uppstått med Girjas mycket högt, säger Danowsky till Sameradion.

– Jag kände redan från början att det här var ett spännande uppdrag. Möjligheten att på det här sättet pröva en minoritets intressen mot staten, det är ju en dröm för en advokat.

Ur juryns motivering

”Genom sitt djupa och tålmodiga engagemang i denna långvariga process gentemot svenska staten har advokat Peter Danowsky bidragit till att skriva ett nytt kapitel i den samiska rättshistorien, och samtidigt flyttat fram positionerna för urfolksrätten både nationellt och internationellt.”


Källa: Svenska samernas riksförbund


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024