Niinistö oroas för svagt omställningstryck i kolsänkelag

Det svenska kolsänkekravet lyfts fram som en seger. Men samtidigt innebär den valda lösningen att det är mer oklart om det övergripande målet för unionen faktiskt nås. ”Det kan bli en till förhandling” säger EU-parlamentets ansvariga förhandlare Ville Niinistö till Altinget.

Tidigare miljöministern Ville Niinistö har företrätt EU-parlamentet i förhandlingarna om uppdaterade krav på kolsänkan i unionen. <br>
Tidigare miljöministern Ville Niinistö har företrätt EU-parlamentet i förhandlingarna om uppdaterade krav på kolsänkan i unionen.
Foto: European Union 2021
Jacob Hederos

Tre delar i lagstiftningspaketet som ska hjälpa EU att nå sina klimatmål är preliminärt färdigförhandlade. Med nya utsläppskrav för nya fordon, samt för sektorerna utanför utsläppshandeln, anser EU-kommissionens klimat-tsar Frans Timmermans att unionen i praktiken kan höja sina klimatmål.

– Vi har nu städat av dessa. Det betyder att nu när jag ska åka till Cop, kan vårt löfte att minska våra utsläpp med minst 55 procent fram till 2030 ökas till 57, sade Timmermans i fredags

Men det är en sanning med viss modifikation. För även om lagstiftarna har ökat ambitionen genom att faktiskt implementera ett EU-mål för kolsänkan på 310 miljoner ton till år 2030, så är det inte klart att regelverket tar unionen dit.

Det medger också EU-parlamentets ansvariga förhandlare, De grönas Ville Niinistö, som Altinget når innan överenskommelsen är publicerad.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00