Nedskrivna studielån ska locka bristyrken till kommunerna

Daniel Bäckström (C), vill göra det möjligt att skriva ner studielånen för den som bosätter sig i en av de kommuner som har svårast att rekrytera till offentlig sektor. ”Det blir ett sätt att öka attraktionskraften”, säger han.

Daniel Bäckström (C) vill göra verklighet av förslaget att skriva ner studielån för den som flyttar till en kommun som har svårt att rekrytera till offentlig sektor.
Daniel Bäckström (C) vill göra verklighet av förslaget att skriva ner studielån för den som flyttar till en kommun som har svårt att rekrytera till offentlig sektor.Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet
Linda Berglund

Det behövs fler sjuksköterskor, lärare och poliser ute i kommunerna. För att få fler att bosätta sig i de 50 kommuner som har svårast att rekrytera vill partiledarkandidaten Daniel Bäckström att den som bosätter sig och arbetar i en av de kommunerna ska få sitt studielån nedskrivet med 20 procent årligen. 

Kommunutredningen från 2020 innehöll liknande förslag och remissinstanserna gjorde tummen upp, men den dåvarande regeringen gick inte vidare med förslagen.

Varför just 20 procent?

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00