Neddragning av naturpengar finansierar våtmarkssatsning

Regeringen finansierar sin satsning på återvätning av våtmarker genom att dra ned på anslaget till skydd av värdefull natur.

Neddragning på natur blir satsning på natur. Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) finansierar våtmarkssatsningen genom att dra ner anslaget för skydd av natur.
Neddragning på natur blir satsning på natur. Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) finansierar våtmarkssatsningen genom att dra ner anslaget för skydd av natur.Foto: Maja Suslin/TT
Johanna Alskog

I helgen presenterade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) en budgetnyhet om att regeringen gör en satsning på återvätning av våtmarker. Eller snarare att regeringen förlänger den förra regeringens satsning.

− Genom att återväta de torrlagda våtmarkerna gör vi en mångdubbel miljönytta, eftersom återvätningen är bra både för klimatet, vattenkvaliteten och den biologiska mångfalden, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande.

Flytt mellan naturanslagen

Hur satsningen skulle finansieras meddelade däremot inte regeringen. Men i budgetpropositionen, som presenterades på tisdagen, framkommer det att de 200 miljoner kronorna som ska öronmärkas till våtmarker i anslaget för åtgärder för värdefull natur ska tas från ett annat anslag för värdefull natur, nämligen skydd av värdefull natur.

En av de naturtyper som anses extra angelägen att skydda, enligt Naturvårdsverket, är just våtmarker.

Altinget har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för en intervju om miljöbudgeten, men hon har inte återkommit. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen menar dock att svaret beror på vilket perspektiv som intas.

−  Det kanske inte är så viktigt vad man kallar olika saker. Det är en satsning som finns där – och helt enkelt en prioritering som partierna gjort. Men vad som är nytt och vad som inte är nytt, det är också så att den gamla regeringen la in kortsiktiga satsningar. Är det då en nyhet när de görs mer långsiktiga? Det är det om man frågar byråkrater på finansdepartementet, för dem är det är en väldigt stor skillnad om man förlänger en tillfällig sak än om man inte gör det. Men för vanligt folk är det inte en nyhet, så det beror väl lite på vem man frågar, säger Kinnunen till Altinget.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00