Debatt

MUF: SSU:s naiva säkerhetspolitik är skrattretande

Vi vet att socialdemokratin länge har varit emot ett svenskt Natomedlemskap och att det har utgjort en del av dess identitet. Det är okej att ändra sig. Släpp skygglapparna och anslut er till Nato-linjen, skriver Matilda Ekeblad, förbundsordförande Muf.

SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo. 
SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo. Foto: Henrik Montgomery/TT
Matilda Ekeblad
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

SSU:s utspel om nej till Nato visar dess naiva inställning till säkerhetspolitik. I stället för att se till att Sverige får säkerhetsgarantier genom ett fullvärdigt medlemskap vill SSU ha ett EU-försvar, som ännu inte existerar. Det är en verklighetsfrämmande hållning som inte sätter landets eller medborgarnas säkerhet först. Om det inte vore för att vi just nu befinner oss i ett otroligt allvarligt säkerhetspolitiskt läge vore SSU:s naivitet nästan skrattretande. Det är dags för hela socialdemokratin att svälja sin stolthet och våga tänka om. Annars riskerar vi att stå ensamma vid ett eventuellt angrepp. En situation som de då får stå ansvariga för.

Hultqvist-doktrinen är förlegad

Sverige är i dag allianslöst. Den så kallade Hultqvist-doktrinen ger oss inte trygghet. Tvärtom. Den försätter oss i en sårbar position då den svenska försvarsplaneringen bygger på förhoppningen om att vi ska få hjälp av andra vid ett eventuellt angrepp. Moderata Ungdomsförbundet har länge varit för ett Natomedlemskap, men givet det drastiskt försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde är det nu viktigare än någonsin att vi blir medlemmar. Sverige behöver garantier nu – vilket vi enbart kan få om vi blir fullvärdiga medlemmar i Nato.

Men det här säger SSU återigen nej till. Det vill i stället införa militära garantier i EU:s solidaritetsklausul. En försvarsallians inom EU kommer inte kunna skapas inom en snar framtid, det skulle ta åratal. Till skillnad från ett medlemskap i Nato som skulle gå snabbt, givet att vi redan mer eller mindre är allierade med försvarsalliansen. Därtill är 21 av EU:s 27 medlemsländer med i Nato. Varför skulle de vilja att EU blir en försvarsallians när de redan är medlemmar i en fullt fungerande sådan?

Överge Nato-föraktet

I och med SSU:s förslag om ett EU-försvar med militära garantier har de redan övergett idén om att Sverige ska vara en alliansfri part. Ett beslut vi mer än välkomnar, men är något förvånade över eftersom förbundsordförande Lisa Nåbo för bara en vecka sedan konstaterade att “Sverige gynnas av att vara en alliansfri part”.

SSU osar dubbelmoral och hyckleri

Trots det vidhåller de sitt förakt mot Nato. Deras retorik grundar sig i att de inte vill att Sverige ska vara beroende av Nato och USA. Men Sverige är redan beroende av Nato och USA genom vårt militära samarbete. SSU osar dubbelmoral och hyckleri. De är villiga att ta emot hjälp från Nato och USA, de är okej med att vi övar med dem och deltar i Natos militära operationer, men de vill inte bli medlemmar och säkra Sveriges trygghet med garantier om att andra länder kommer hjälpa oss om vi skulle behöva det.

Nato är det enda alternativet

Vi är skyldiga både vår egen generation och framtida generationer säkerhet. Vi vill leva i en värld i fred och frihet, men fredstiden som vi levt i sedan kalla kriget är slut i och med Rysslands blodiga krig i Ukraina. Med maktgiriga diktatorer som Putin är det avgörande med ett starkt försvar. Vår försvarsmakt är fantastisk, men ensam är inte stark. Sverige bygger bäst sin säkerhet tillsammans med andra och då är Nato det enda alternativet.

Vi vet att socialdemokratin länge har varit emot ett svenskt Natomedlemskap och att det har utgjort en del av er identitet. Rysslands aggression kräver dock att ni omprövar gamla sanningar. Det är okej att ändra sig. Släpp skygglapparna och anslut till Nato-linjen. Vår generation förtjänar den säkerhetsgaranti och trygghet som bara Nato kan ge.

Nämnda personer

Lisa Nåbo

Förbundsordförande SSU
Polis (Södertörns högskola 2022)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00