MR-institutets årsrapport till regeringen – ”borde gå till riksdagen också”
Institutet för mänskliga rättigheter har lämnat sin första årsrapport till ansvarig minister Paulina Brandberg (L). Men enligt internationell standard är det egentligen inte tillräckligt. ”Regelverket är glasklart. En rapport från ett oberoende MR-institut ska också gå till riksdagen, men det finns inte med i lagstiftningen”, säger institutets direktör Fredrik Malmberg.


Anders Gustafsson
Redaktör Altinget CivilsamhälleDet nyinrättade MR-institutet har ett hundratal motsvarigheter i andra länder. De följer Parisprinciperna, det regelverk som styr oberoende och effektivitet när nationella institut ska bevaka att mänskliga rättigheter efterlevs i deras respektive länder.
– Det är oerhört viktigt att en sådan här rapport lämnas till riksdagen också, enligt Parisprinciperna. Det behöver man se över i den svenska regleringen, att det inte bara går till regeringen, säger Fredrik Malmberg till Altinget.
Nu hindrar detta inte institutet från att självmant överlämna rapporten till riksdagen, och de har varit i kontakt med såväl talman Andreas Norlén (M) som med konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S).
Vi har skickat frågat till både Statens institutionsstyrelse och till Ivo med anledning av den här kritiken, där vi nu ber dem beskriva för oss hur de kommer att jobba för att säkerställa mänskliga rättigheter i sin verksamhet.