MP: Vi vill vårda och förtydliga skogsuppgörelsen

Miljöpartiets och Centerpartiets uppfattning om vad skogsuppgörelsen egentligen innebär går rejält isär. Nu väljer Miljöpartiet att lägga en följdmotion på skogspropositionen. ”Det är för att vårda uppgörelsen”, säger Maria Gardfjell (MP).

Dåvarande näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljöminister Per Bolund (MP) – ansvariga ministrar för skogspropositionen som nu ska behandlas av riksdagen.
Dåvarande näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljöminister Per Bolund (MP) – ansvariga ministrar för skogspropositionen som nu ska behandlas av riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Det var inte alls givet för Miljöpartiet att lägga en följdmotion på skogspropositionen, en proposition som partiet var med och beslutade om när man fortfarande var i regeringsställning.

– Det var absolut inte självklart. Vi står bakom skogsuppgörelsen, med följdmotionen vill vi vårda den och förtydliga den, säger Maria Gardfjell (MP), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget.

Nödvändiga pengar saknas

Enligt Miljöpartiet så har förutsättningarna för skogsuppgörelsen till stor del ryckts undan. Detta i och med M-KD-SD-budgeten som riksdagen röstade igenom och där 2,4 miljarder avsedda för skogen har strukits, jämfört med regeringens budgetproposition. 

– Det som hände när M-KD-SD-budgeten gick igenom var att medlen till alla de satsningar som ligger i inriktningspropositionen försvann. Det går inte att genomföra skogspropositionen utan de pengarna, säger Maria Gardfjell och fortsätter:

– Vad gäller stärkt äganderätt så är det helt uppenbart att det hänger ihop med att staten kan ge ersättning till markägarna.

MP begär en tilläggsbudget

Miljöpartiet skriver i sin följdmotion att riksdagen bör ställa sig bakom att regeringen ska ta fram en tilläggsbudget kring alla förslag i skogspropositionen som kräver säkrade medel. De förslag som, enligt MP:s bedömning, inte kan genomföras är bland annat: Stärkt äganderätt och ersättning till markägare, mer förmånliga skattevillkor, ökat engagemang för frivilligt formellt skydd, nationalparkssatsningar, rådgivning för hållbar tillväxt och ersättning för naturvårdsavtal.

Av de totalt 2,4 miljarder kronorna som stryks i M-KD-SD-budgeten på skogsområdet var 2 miljarder avsedda för de fjällnära skogarna. Att de här miljarderna försvinner är inget stort problem – enligt Centerpartiets Peter Helander. Han anser inte heller att det finns någon direkt koppling mellan de miljarderna och skogsuppgörelsen mellan MP, S och C. Detta får Gardfjell att ifrågasätta om Centern verkligen förstått uppgörelsen.

– Det som gör mig heligt förbannad är att Centern nu säger att man inte ska skydda någon fjällskog. Och inte heller verkar vara bekymrade att inte skogsprogrammet eller rådgivningspaketet har någon finansiering, säger hon och fortsätter:

– Det vi inte ska göra är att gå fram med ett stort fjällskogspaket som ska tvinga markägare. Det är viktigt att ha med sig människor. Däremot har vi kommit överens om en modell som kostar två miljarder per år för att genomföra det under 6-7 års tid, där markägare har möjlighet att välja villkor och när det ska ske.

C: Skogspropositionen står för sig själv

Men Centerpartiets skogspolitiska talesperson Peter Helander instämmer inte alls i Miljöpartiets beskrivning. Skogspropositionens förslag och skrivningar står för sig själv, utan särskilda budgetmedel, anser han. 

– Skogspropositionen är rensad från budgetposter, säger han till Altinget.

Han påpekar också att beskrivningarna av att M-KD-SD-budgeten innebär en slakt av miljöbudgeten är gravt överdrivna. Nivån på anslaget för skydd av värdefull natur år 2022 kommer att ligga kvar på samma nivå som i år, 1,7 miljarder. Det ska jämföras med knappt 900 miljoner år 2020.

– Det är inte slut på pengar på något sätt. Men det är inte den gigantiska ökning som regeringen föreslog, där deras syfte var att genomföra fjällskogspaketet i Skogsutredningen, säger Peter Helander.

Fem följdmotioner

Förutom Miljöpartiet har även Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna lämnat in följdmotioner på propositionen.

Nämnda personer

Maria Gardfjell

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Biolog

Peter Helander

Ledamot i partistyrelsen (C)
Officershögskola, flygförare i Flygvapnet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00