MP pressat av asyluppgörelse

MIGRATION. De åtstramningar i asylpolitiken som Miljöpartiet har gått med på i regeringen får kritik från de egna leden. Samtidigt vädjar Centern till miljöpartister i riksdagen att tänka om.

Per-Anders Sjögren

I förra veckan kom beskedet från S och MP-regeringen om en kraftig skärpning av de svenska asylreglerna – om än bara temporärt. Syftet är att färre ska söka asyl i Sverige då de senaste månadernas ökningar har inneburit en stor påfrestning på asylmottagningen – en systemkollaps har det kallats.

Påfrestningar

För Miljöpartiet har detta inneburit en mycket stor politisk påfrestning. Magda Rasmusson, migrationspolitisk talesperson i riksdagsgruppen, bekräftade partiets vånda när riksdagen debatterade migrationsbudgeten för nästa år.

– Det går mot vår politiska övertygelse. Ingen miljöpartist tycker att detta är bra för vårt land eller för de som drabbas. De enskilda åtgärderna går inte att försvara i sak, sade hon i debatten.

Men liksom partiets språkrör menade hon att alternativet, att inte gå med på de tillfälliga åtstramningarna, hade blivit värre eftersom Socialdemokraterna då hade gjort upp med något annat parti om en ännu strängare politik. Målet är nu att se till att de tillfälliga skärpningarna inte blir permanenta och att öka mottagningskapaciteten i Sverige.

C vädjar - säg nej

Johanna Jönsson (C) menade dock att Miljöpartiet nu har legitimerat en hårdare asylpolitik. Och att Sverige har gett sig in i det cyniska spel som knuffar flyktingar från land till land. De utbyggda ID-kontroller som regeringen kommer att föreslå inom kort kommer att stoppa människor från att söka asyl helt och hållet. Hon vädjade till miljöpartisterna i riksdagen att tänka om och säga nej till åtstramningarna i asylpolitiken.

– Snälla, tänk ett varv till, sade Johanna Jönsson.

Christina Höj Larsen gick hårt åt de partier som vill se en skarpare asyllag. Bättre än att strama åt vore att satsa mer på välfärd, bostadsbyggande och stöd till kommuner. Den politik som nu är på väg innebär att Sverige ger upp asylrätten och regeringen väljer att skapa otrygghet och splittra familjer.

– Detta är inte en systemkollaps. Detta är en ideologisk kollaps, sade hon.

SD nöjda

Sverigedemokraterna är dock nöjd och ser gillande på regeringens förslag, även om partiet anser att de kommer att krävas ytterligare åtgärder. De senaste månaderna visar att fler partier har anammat den politik som SD har drivit länge och som partiet då har blivit starkt kritiserat för, menade Markus Weichel (SD).

– Från hela mitt hjärta välkomnar jag ert uppvaknande, sade han.

Men även om regeringens planer på att stoppa asylströmmarna uppfylls så krävs en bättre integration, jobb och bostad för alla de som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Integrationspolitiken går in i andra politikområden och det kan därför bli problem för en bred politisk lösning eftersom det rör synen på arbetsmarknad, bostadspolitiken och skattepolitiken i stort.

– Det kommer att att krävas ett stort mått av pragmatism och utrymmet för att hävda ideologiska principer är mycket begränsat, sade Aron Modig (KD).

Budget överspelad

Allt fler människor från framför allt Afghanistan, Syrien och Irak har sökt sig till Sverige för att få skydd. Det innebär också att kostnaderna kommer att öka och att den budget för 2016 som regeringen presenterade i september och som riksdagsmajoriteten beslutade om på torsdagen är överspelad. Torsdagens beslut innebär ett anslag på 19,4 miljarder kronor där merparten – 12,6 miljarder går till ersättning och boendekostnader för asylsökande. Migrationsverkets anslag uppgår runt 4,7 miljarder kronor nästa år. De tillskott som behövs kommer regeringen att presenterar i vårbudgeten nästa år. I sin prognos tidigare i höstas räknade Migrationsverket med en kostnadsökning på runt 29 miljarder kronor för nästa år.

Extra stöd i år

För att stötta kommuner och landstingen redan i år har regeringen lagt fram en extra ändringsbudget – en följd av migrationsuppgörelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna tidigare i höstas. Det innebär att kostnaderna i år stiger med runt 11 miljarder kronor. Förslaget har fått klartecken i finansutskottet och ska beslutas av riksdagen på onsdag i nästa vecka. 

Dokumentation
  • S och MP-regeringen planerar för en kraftig skärpning av de svenska asylreglerna. Tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, möjligheten till anhöriginvandring inskränks och fler ID-kontroller ska genomföras på färjor, bussar och tåg vid gränsen. Syftet är att få färre att söka asyl i Sverige för att minska bördan på myndigheter och kommuner, men också för att sätta press på andra EU-länder att ta emot asylsökande.
  • Regeringen har också förlängt de tillfälliga gränskontrollerna mot Tyskland och Danmark.
  • Den senaste tiden har antalet asylsökande minskat, men statsminister Stefan Löfven flaggar för ytterligare åtgärder om de som genomförts eller är på väg att genomföras inte räcker.
  • På torsdagen beslutade riksdagen om migrationsbudgeten för 2016. Socialförsäkringsutskottets betänkande 2015/15:SfU4

Nämnda personer

Christina Höj Larsen

Tidigare riksdagsledamot (V)
Humanekologi (Göteborgs uni.)

Johanna Jönsson

Tidigare riksdagsledamot (C)
fil.kand. internationella relationer (Malmö uni. 2011)

Magda Rasmusson

Konsult Reform Society
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00