MP och C på kollisionskurs om strandskyddsförslag

REAKTIONER. Enligt januariavtalet ska Strandskyddsutredningens förslag vara omvandlade till en proposition om knappt ett år, men vägen dit ser inte ut att bli rak och enkel. Centern tar visserligen emot förslagen med varm famn, men Miljöpartiet anser att utredningen inte har gjort sitt jobb. 

Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

Jag tror det är förslag som kommer att bidra till utveckling för de boende och för verksamheter på landsbygden.

C:s landsbygdspolitiska talesperson Kristina Yngwe om Strandskyddsutredningens förslag

Med det här förslaget blir varenda fjällbäck och alla åar högvilt för bebyggelse. Det är inte okej.

MP:s miljöpolitiska talesperson Maria Gardfjell om att strandskyddet föreslås tas bort för små sjöar och vattendrag

På måndag förmiddag lämnade strandskyddsutredaren Catharina Håkansson Boman över sina förslag till miljödepartementet. Förändringar i strandskyddet, för att underlätta landsbygdsutveckling, är en viktig punkt i januariavtalet för Centerpartiet. Och Centerns landsbygdspolitiska

Dokumentation

Om strandskyddet i januariavtalet:

"Strandskyddslagstiftningen behöver göras om i grunden genom en ökad differentiering. Denna ska på allvar ta hänsyn till att tillgång till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck. Det ska vara enklare att få bygga strandnära och skapas bättre förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck. Det lokala inflytandet ska öka. Ett fortsatt starkt och, om behov finns, förstärkt strandskydd ska finnas för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i områden som redan är starkt exploaterade (Utredning tillsätts sommaren 2019. Proposition hösten 2021. Ikraft 1 januari 2022)."


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00