Ministern: Informationsplikten nödvändig, men svår fråga

Informationsplikten är ”en genuint svår fråga”. Det säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till Altinget. 

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (L) välkomnar debatten om informationsplikten.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (L) välkomnar debatten om informationsplikten.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Linda Berglund

Direktiven kring det hårt kritiserade förslaget om anmälningsplikt är nu klara, erfar Ekot.

Utredare Anita Linder kommer att få utreda om det ska bli några konsekvenser om polis och Migrationsverket inte kontaktas när kommuner och myndigheter kommer i kontakt med papperslösa.

Läs också

Enligt Ekot har både Sverigedemokraterna och Liberalerna fått igenom olika krav i direktiven. För Sverigedemokraternas del handlar framgången om att utredaren ska undersöka exakt vilka situationer som kan behöva undantas, men inte på förhand utesluta vissa verksamheter. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han inte vill ha några undantag alls. 

Liberalerna har enligt Ekot fått igenom att förslagen ska stämma överens med internationella konventioner som Sverige står bakom, som till exempel Barnkonventionen.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) sade i torsdags, i samband med en pressträff om mer moderna och ändamålsenliga regler för förvar, att hon skulle återkomma med direktiven ”inom mycket kort”.

– Vi lägger sista handen vid dem nu. Det här är prioriterat för regeringen och det är viktigt att vi får igång den här delen av utredningen, sade hon till Altinget efter pressträffen.

Hur ser du på kritiken som finns mot formuleringen i Tidöavtalet?

– Det har kommit röster från båda håll. Jag tycker själv att det här är en genuint svår fråga, men jag är också övertygad om att det är nödvändigt för att säkerställa att vi kan minska skuggsamhället. 

Migrationsministern håller inte med de som säger att det i praktiken blir en angiverilag.
 
– Det handlar inte om privatpersoner. Det handlar om att alla i det offentliga som är anställda, tjänstemän, ska dra åt samma håll. Men jag välkomnar debatten, för jag tycker som sagt att det är en svår fråga. 

En som reagerar på uppgifterna om direktiven är socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S). I ett inlägg på Facebook beklagar han att regeringen går vidare med direktiven trots protesterna från bland annat flera fackförbund. 

”Jag tror inte på ett angiverisamhälle och jag sörjer ärligt talat att Sverigedemokraterna har övriga partier så i sitt grepp att detta nu ska bli läkares, lärares och socialsekreterares vardag”, skriver han.

Altinget har sökt Maria Malmer Stenergard med anledning av Ekots uppgifter, men hon säger via sin pressekreterare att det inte finns något ytterligare att säga i nuläget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024