Analys av 
Johanna Alskog

Miljöministern trampade jägare på tårna – landsbygdsministern tar över

Jakt, jägare och viltförvaltning är ett minfält där varje svensk miljöminister bör röra sig med försiktighet. Det borde någon ha nämnt för Romina Pourmokhtari (L). Efter ett slängigt uttalande från miljöministern är alla frågor om blyammunition i naturen nu istället omstyrda till landsbygdsministern.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uttalar sig inte längre om blyammunitions påverkan på naturen, utan frågan är helt och hållet flyttad till landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) bord.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uttalar sig inte längre om blyammunitions påverkan på naturen, utan frågan är helt och hållet flyttad till landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) bord.Foto: Claudio Brescani/TT
Johanna Alskog

En tidigare reporterkollega brukade med jämna mellanrum konstatera att all svensk politik egentligen handlar om jakt, vilket naturligtvis är en smula överdrivet. Något som däremot är sant är att man som svensk politiker gör bäst i är att hantera jakt- och viltpolitiken med såväl allvar som varsamhet. Detta gäller extra mycket om man är miljöminister, för då vaktar Jägarsverige på varje stavelse och det gäller inte bara när kommer till vargar.

Men det här tycks inte ha nått fram till klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L). När hon i en intervju i Dagens Nyheter i helgen skulle räkna upp åtgärder i regeringens politik som gynnar den biologiska mångfalden tar hon först med frågan om förbud mot blyammunition, men ändrar sig sedan och säger ”Fast det är väldigt nischat, så skit i det”.

Det borde hon naturligtvis inte ha gjort – avfärdat den just nu kanske hetaste frågan för landets jägare som nischad. Då hade klimat- och miljöministern kanske fortsatt haft mandat att uttala sig om det kommande EU-förbud som innebär striktare regler mot att använda blyhagel vid jakt på våtmarker. Vilket i allra högsta grad får sägas vara en miljöpolitisk fråga.

Alla frågor styrs bort

För uttalandet har inte landat obemärkt, utan letat sig in hela vägen till övriga regeringen, en regering där det som bekant finns flera ministrar som gärna syns på bild i full jaktmundering. När Altinget vill ställa följdfrågor om de restriktioner som träder i kraft i början av nästa år, meddelar pressekreteraren att klimat- och miljöministern inte längre uttalar sig alls i frågan. Samtliga frågor är istället styrda till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Detta trots att ärendet formellt sett handläggs av miljödepartementet och att en tjänsteman så sent som tidigare på dagen beskrivit ansvaret mellan de två ministrarna som ”delat”.

Egentligen finns det två EU-förbud mot blyammunition på ingång. Det ena träder i kraft i februari och gäller användningen av blyhagel på våtmarker, här är definitionen av våtmarker omdiskuterad och en fråga för regeringen att hantera, anser jägarförbunden som också vill ha svar på flera andra frågetecken kring de nya striktare EU-reglerna. Det andra är EU-förbudet ska vara heltäckande mot all blyammunition och ligger än så länge längre bort i EU-maskineriet.

Ingen spricka i regeringens fasad

Vilket av dessa två som klimat- och miljöministern syftade på med sitt uttalande till DN: ”Ja det kommer att komma ett förbud mot blykulor för hagelgevär, och det är något som är väldigt skadligt när det kommer ut i naturen.” är oklart. Det som däremot tydligen är glasklart är att regeringen har enad front i allt som har med blyammunition att göra. ”Romina tycker som Kullgren” lyder budskapet från pressavdelningen på miljödepartementet.

Så må det kanske vara. Men när övriga partier i regeringen, det vill säga M och KD, har uttalat sig om de tuffare EU-restriktionerna mot användningen av blyammunition, så har det verkligen inte varit som en positiv åtgärd för biologisk mångfald. Utan som ett allvarligt problem för landets jägare och sportskyttar.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00