Mikael Svonni tilldelas SSR:s hederpris

Professorn, läraren, översättaren och förläggaren Mikael Svonni har tilldelats Svenska samers riksförbunds hederspris för sina insatser för de samiska språken.

SSR:s förbundsordförande Matti Blind Berg (t.h.) delar ut föreningens hederspris till Mikael Svonni (t.v.). 
SSR:s förbundsordförande Matti Blind Berg (t.h.) delar ut föreningens hederspris till Mikael Svonni (t.v.). Foto: SSR
Albin Bohlin

Mikael Svonni har ägnar hela sitt yrkesliv åt att forska, undervisa och främja samiskt språkanvändande. Han har arbetat som professor i samiska vid universiteten i Umeå och Tromsö. Efter pensionen har han, tillsammans med sin familj startat ett bokförlag som ger ut böcker på samiska språk, exempelvis en nordsamisk grammatikbok och en översättning av en svensk kriminalroman.

Svenska samers riksförbund (SSR) har beslutat att ge årets hederspris till Mikael Svonni för hans arbete med att förmedla kunskap och kultur till det samiska samhället såväl som till majoritetssamhället. Priset delades ut under organisationens landsmöte som ägde rum i Piteå den 31 maj och består av ett diplom och ett samiskt hantverk. Syftet med priset är att uppmuntra en person, same eller icke-same, som har gjort förtjänstfulla insatser för utvecklingen av samiskt närings- och samhällsliv.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024