”Mette Frederiksen är kapten på det här skeppet”

Regeringsförhandlingarna i Danmark har avslutats. Återigen tar Mette Frederiksen rodret, men med nya samarbetspartier vid sina sida. Ett historiskt experiment, enligt Altingets danska chefredaktör Jakob Nielsen som berättar om vad den nya regeringen kan innebära för vårt grannland.

De två borgerliga partiledarna har lämnat scenen till Mette Frederiksen, enligt Altingets danska chefredaktör Jakob Nielsen.
De två borgerliga partiledarna har lämnat scenen till Mette Frederiksen, enligt Altingets danska chefredaktör Jakob Nielsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT
Redaktionen

Danmark har fått en historisk regering med partier från både höger och vänster sida av folketinget när Socialdemokraterna har gått samman med de två borgerliga partierna Venstre och Moderaterna.

– Ja, det är första gången sedan 1978 som Socialdemokraterna och Venstre sitter i regering tillsammans. Den gången föll regeringen snabbt igen. Men den här gången finns det anledning att tro att det kommer att hålla längre. Det beror främst på att den nya regeringen har majoritet i folketinget och kommer att kunna sitta i fyra år om de tre partierna bara kan hålla ihop.

Vem har mest nytta av samarbetet?

– Det har Socialdemokraterna. Mette Frederiksens parti har tagit de tyngsta ministerposterna, och det borgerliga Danmark står kvar utan någon ledare som kan utmana Mette Frederiksen, säger Altinget Danmarks chefredaktör Jakob Nielsen.

Vilket pris betalar hon för det?

– Regeringen måste genomföra ekonomiska reformer som kommer att vara kontroversiella bland många socialdemokrater, och som kommer att få hård kritik från vänsterkanten. Det gäller till exempel sparande på universiten och det generösa utbildningsstöd (SU) som danska studenter får. Dessutom måste skattesänkningar genomföras, även för dem med höga inkomster, och det brukar Socialdemokraterna vara emot.

Hur är det med klimatpolitiken?

– Vänstern kritiserar Mette Frederiksen för att ha sålt klimatpolitiken, då Venstre vill försvara jordbrukets intressen. Men den nya regeringen lovar att fullfölja det danska målet att minska koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030. Det sätter också en ambition att uppnå en 110-procentig minskning till 2050. Klimatet kommer att vara ett viktigt slagfält, säger Nielsen. 

Alla partier kommer att hålla ett vakande öga på opinionsmätningarna de kommande månaderna.

Jakob Nielsen
Chefredaktör Altinget.dk

I Sverige kämpade partierna under många år för att hålla ett ständigt växande Sverigedemokraterna utanför inflytande, fram tills i år då de ingår i ett samarbete med regeringspartierna. I Danmark släpps Dansk Folkeparti in i värmen långt tidigare och har nu krympt. Har SD en liknande resa framför sig i Sverige?

– Det är mycket möjligt. Men man ska komma ihåg att Dansk folkeparti förlorade sitt inflytande i dansk politik först när Socialdemokraterna i många år visat att de tog integrationsproblemen på allvar.

Danmark kommer nu att ha en mittenregering bestående av två osannolika samarbetspartners som normalt är ”arvsfiender”. Hur kommer det att påverka partierna längst ut på vänster- och högerkanterna?

– Partierna till både höger och vänster kommer att få möjlighet att profilera sig i sin kritik mot regeringen. Men en stor majoritet av danskarna röstar på mittenpartier, så oppositionspartierna kommer också att ha ett intresse av att delta i politiska överenskommelser med regeringen. Men den här mittenregeringen är ett experiment och alla partier kommer att hålla ett vakande öga på opinionsmätningarna de kommande månaderna, säger Nielsen.

Løkke som utrikesminister och Ellemand på försvar. Då återstår mycket makt till Frederiksen. Är det överraskande?

– Ja, det är väldigt överraskande. De två borgerliga partiledarna har överlåtit scenen till Mette Frederiksen. Det sänder en signal om att de inte på allvar vill föra regeringen i en mer borgerlig riktning. Mette Frederiksen är den obestridda kaptenen på detta fartyg.

I vilka saker måste S byta position och retorik?

– Socialdemokraterna har accepterat skattesänkningar – mest för de låga inkomsterna, men också för dem som tjänar mer än 500 000 danska kronor om året. De måste också acceptera ekonomiska reformer som kommer möta motstånd från den socialdemokratiska basen. Men på sikt kan det vara ett annat område som blir svårast för Socialdemokraterna: den nya regeringen kommer att införa större valfrihet för danskarna, och det kan innebära att äldreomsorg, förskolor och andra uppgifter läggs ut på privata företag. Den här debatten pågår redan i Norge och Sverige, men i Danmark har den bara börjat.

Finns det en nordisk minister?

– Ja, men som alltid är det en post som ligger i botten av hierarkin i regeringen. Ny minister för nordiskt samarbete är Louise Schack Elholm från Venstre, som också är kyrkominister. Hon är en erfaren politiker, men utan ministererfarenhet.

Läs också

Nämnda personer

Jakob Nielsen

Chefredaktör Altinget Danmark
fil. kand journalistik (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 1998), politisk ekonomi (Copenhagen Business School 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00