Magdalena Andersson (S): ”Alla bostadsområden ska vara trygga”

På många platser samverkar fastighetsbolag, hyresgästföreningar och boende för en tryggare boendemiljö genom att trygghetsvandra. Altinget följer med när Magdalena Andersson (S) trygghetsvandrar i Märsta. ”Det är viktigt för den upplevda tryggheten och den faktiska tryggheten”, säger hon till Altinget. 

Paloma Labbé, fastighetschef på Sigtunahem, har en genomgång inför kvällens trygghetsvandring.
Paloma Labbé, fastighetschef på Sigtunahem, har en genomgång inför kvällens trygghetsvandring.Foto: Albin Bohlin
Albin Bohlin

MÄRSTA. Ett 30-tal personer har samlats i Hyresgästföreningens kvarterslokal i ett bostadsområde i Märsta strax norr om Stockholm. Hyresgästföreningen har, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget Sigtunahem, bjudit in till en trygghetsvandring. Den här kvällen följer dessutom Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson med.

– Vi har genomfört en boendeundersökning med hög svarsfrekvens och vi vill fortsätta att öka nöjdheten, det är därför vi är här. Många olika ögon och många olika perspektiv, säger Paloma Labbé som är fastighetschef på Sigtunahem.

Efter en kort genomgång delas gruppen upp i två mindre grupper. Bostadsbolaget, hyresgästerna, polisen, räddningstjänsten och kommunen ska, med sina olika perspektiv, gå runt i området och identifiera otrygga faktorer. Är det dåligt belyst någonstans? Finns det några prång? Är det halt? Är häckarna för täta?

Under måndagen trygghetsvandrade Magdalena Andersson (S) och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i Märsta.
Under måndagen trygghetsvandrade Magdalena Andersson (S) och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i Märsta. Foto: Albin Bohlin

Ett intensifierat arbete

Under hösten 2023 beslutade Hyresgästföreningen centralt att intensifiera arbetet med trygghetsvandringar, i november genomförde förbundets medlemmar över 100 trygghetsvandringar runt om i Sverige. Under 2024 kommer politiker erbjudas möjlighet att följa med och Magdalena Andersson är en av de som har tackat ja.

– Det är en intressant arbetsmetod – att samla flera aktörer för att titta på ett område och, i det här fallet, på den fysiska miljön. Det är viktigt för den upplevda tryggheten och den faktiska tryggheten. Alla bostadsområden ska vara trygga och den här typen av initiativ är ett av många sätt att öka tryggheten i alla kvarter i vårt land, säger hon.

Vilka fler initiativ vill du se?

– Gängkriminella ska sitta i fängelse och inte sälja knark i våra bostadsområden, till att börja med. Sen är det också den fysiska miljön i bostadsområden, att energieffektivisera miljonprogramsområden, att man ska minska boendesegregationen.

Kollektiv bestraffning, att lillasyster ska vräkas för att storebror är med i ett kriminellt nätverk, det är inte uppenbart att det är rätt väg att gå.

Magdalena Andersson
Partiledare, Socialdemokraterna

Under Magdalena Anderssons tid som statsminister tillsatte hennes regering utredningen om uppsägning av hyresgäster som begår brott (SOU 2023:57). 

– Då var tanken att om gängkriminella använder en lägenhet som vapengömma eller narkotikaförråd så ska det bli mycket enklare att vräka den personen än vad det är i dag.

Nyligen valde den nuvarande regeringen att gå vidare med utredningen, dessutom med ett tilläggsdirektiv om att det ska vara möjligt att säga upp hyresavtal för anhöriga till personer som begår brott. Ett tillägg som Magdalena Andersson är mer tveksam till. 

– Kollektiv bestraffning, att lillasyster ska vräkas för att storebror är med i ett kriminellt nätverk, det är inte uppenbart att det är rätt väg att gå.

 

Läs också

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tycker inte heller att hyresrätter ska användas i kriminell verksamhet. Men menar att dagens lagstiftning till stor del redan reglerar det. 

– Att bo i ett område där det finns kriminell verksamhet är jättejobbigt och då är det viktigt att se till att de som begår brott hamnar bakom lås och bom. Och så är det redan i dag, jag tycker egentligen att vi har en lagstiftning som är stark i dag. Man får inte göra vad som helst i sin lägenhet. Men brott begås väl inte bara i hyresrättsområden, utan det finns ju även i andra bostadsområden? Då borde det vara minst lika viktigt att hantera det här i bostadsrätten eller i egnahemmet?

”Vi behöver komma ut i våra bostadsområden”

I Märsta har den lokala hyresgästföreningen trygghetsvandrat förut. Flera åtgärder har redan genomförts i området och förutom en trasig lampa och ett skymmande buskage fanns det inte mycket att anmärka på i kväll. Marie Linder ser större vinster än att hitta en lampa som behöver bytas ut.

– I den bostadsdebatt som pågår just nu tror jag att vi behöver komma ut i våra bostadsområden. Jag tror att vi behöver möta varandra, prata med varandra. Det löser inte alla problem, men det löser många problem, säger hon. 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Marie Linder

Förbundsordförande Hyresgästföreningen, ordförande Sveriges Konsumenter

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00