Debatt

Lyssna på konsumenterna – låt apoteken konkurrera på lika villkor

Pia Steensland och Peter Kullgren (KD) föreslår att glesbygdsstödet ska justeras för att stärka tillgängligheten till apotek i glesbygd. Vi menar att det vore att backa in i framtiden. KD-företrädarna underskattar nätapotekens bidrag till ökad tillgänglighet, skriver Meds grundare Björn Thorngren i en replik.

”I stället kan logistikbolag erbjudas del av stödet för att förbättra servicen även i delar av landet som ännu inte har bra leveransalternativ.”
”I stället kan logistikbolag erbjudas del av stödet för att förbättra servicen även i delar av landet som ännu inte har bra leveransalternativ.”Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För att förbättra tillgängligheten till apoteken och till receptfria läkemedel genomförde den dåvarande alliansregeringen omregleringen av apoteksmarknaden. Avregleringen har gett Meds och andra aktörer möjligheten att hitta lösningar som matchar det kunderna vill ha och gjort Sverige världsledande inom apoteksutvecklingen på nätet.

”Detta är helt enkelt inte sant”

Näthandeln har ökat tillgängligheten dramatiskt senaste åren – för hela landet. Sveriges apoteksförening konstaterade redan innan pandemin att var fjärde apoteksprodukt såldes online. I sin senaste branschrapport slår man fast att ökningen i omsättning hos apotekens e-handlar mellan 2017 och 2021, ligger på 300 procent.

Det innebär en enorm förskjutning i konsumentbeteende som inte går att bortse ifrån. Om fysiska apotek med begränsat utbud och öppettider har svårt att konkurrera handlar det snarare om att kunderna föredrar något annat. Våra kunder finns över hela landet och i alla åldersgrupper.

Kristdemokraternas företrädare påstår i sin debattartikel i Altinget den 11 november att vissa läkemedel som narkotikaklassade läkemedel och antibiotikalösningar inte kan hanteras via e-handel. Detta är helt enkelt inte sant. Meds gör både och. Dessutom så utökar vi hela tiden vårt erbjudande med exempelvis kylleveranser för vissa astma-, cancer- och diabetesläkemedel hem till dörren.

Läs också

Kunden väljer själv

I dag förväntar sig apotekskunderna inte bara att kunna beställa online utan även att kunna få rådgivning via nätet. Att ge anpassade råd kring läkemedel är kärnan i apotekens verksamhet. Lagen säger att varje apotek måste ha minst en farmaceut. Hos nätapoteken finns rådgivningen tillgänglig på fler av dygnets timmar och i fler kanaler än hos de fysiska.

Att med statliga medel öppna lokaler för att husera en virtuell farmaceut framstår som att backa in framtiden.

Författarna lyfter fram det positiva med ett ökat antal söndagsöppna apotek. Meds har öppet dygnet runt, sju dagar i veckan, och leveransen får du till dörren, ombudet eller boxen – kunden väljer själv vad som passar bäst. De kunder som behöver rådgivning har tillgång till våra farmaceuter, egenrådgivare eller kundrådgivare via telefon, mejl eller chatt och kan vänta sig snabba och tydliga svar stora delar av dygnet.

Ändå anför debattörerna att Sverige ska inspireras av det system som finns i bland annat Alaska, med distansfarmaceuter för att kunna öppna fler fysiska apotek i glesbygden. Alaska är USA:s till ytan största men minst tätbefolkade delstat. Alaska är större än tre Sverige och hade 2019 drygt 700 000 invånare. Där saknas Sveriges förutsättningar i form av elektroniska recept och bank-ID och överlag skiljer sig även demografi, klimat och behov.

Och framför allt finns redan just denna tjänst hos de svenska onlineaktörerna. Att med statliga medel öppna lokaler för att husera en virtuell farmaceut framstår som att backa in framtiden.

Förbättra leveransalternativen

Är fysiska apotek i sig ett så pass reellt behov att vi behöver ytterligare bidrag till deras fördel? Eller ska vi snarare ta hänsyn till konsumenternas behov och nya beteenden och digitalisera därefter?

Tillgängligheten är en demokratifråga som inte ska motarbetas med icke konkurrensneutrala glesbygdsbidrag. I stället kan logistikbolag erbjudas del av stödet för att förbättra servicen även i delar av landet som ännu inte har bra leveransalternativ. För det finns definitivt utrymme att förbättra hemleveranserna i delar av Sverige. Det minsta vi begär är att få konkurrera på lika villkor.

Vi bygger för framtiden och vi utgår från det kunderna efterfrågar. För så klart ska hela Sverige fungera – och digitaliseringen gör det möjligt.

Läs tidigare inlägg i debatten

KD: Underlätta för apoteken i glesbygd

Vi ser ett behov av att stärka tillgängligheten till apotek i glesbygden då antalet apotek i dessa områden är oförändrat jämfört med före omregleringen. Det skriver Pia Steensland (KD), farmaceut och riksdagsledamot och Peter Kullgren (KD), partisekreterare och ansvarig för partiets landsbygdspolitiska arbetsgrupp.

Nämnda personer

Pia Steensland

Director policy och public affairs, Pfizer Sweden
Doktor i farmaceutisk biomedicin (Uppsala uni., 2002), docent i neurofarmakologi (Karolinska Institutet)

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00