Debatt

LUF: Forssmed blundar för narkotikapolitikens förödande konsekvenser

Sveriges narkotikapolitik innebär onödig död och onödigt lidande. Hur detta kan minskas måste få utredas fritt från politiska pekpinnar, skriver Erik Berg, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.

Socialministern borde ge utredningen om narkotikapolitiken bredare direktiv, menar debattören.
Socialministern borde ge utredningen om narkotikapolitiken bredare direktiv, menar debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Erik Berg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) sa i söndagens Agenda att han inte är beredd att ge den pågående utredningen av svensk narkotikapolitik bredare direktiv. Precis som den förra regeringen blundar Forssmed för den restriktiva narkotikapolitikens förödande resultat.

De i huvudsak narkotikafinansierade gängkrig som sätter skräck i samhällen runt om i Sverige resulterade i 63 dödsskjutningar bara förra året. Samtidigt mister cirka 800 personer årligen livet av narkotika- och läkemedelsrelaterade orsaker. Vi har flest dödsskjutningar och högst narkotikarelaterad dödlighet i Europa. Nu krävs politik för att minska detta fruktansvärda lidande i båda ändarna.

1. Reformera hela den svenska narkotikapolitiken

Den utredning av svensk narkotikapolitik som ska vara på plats hösten 2023 bör få ett bredare direktiv, och tillåtas titta på effekterna av en legalisering av cannabis, samt andra former av liberaliseringar av lagstiftningen.

“En särskild utredare ska föreslå hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med ett effektivt narkotikaförebyggande arbete”. Så lyder den förra regeringens inledande mening i direktiven till utredningen. Samtidigt tyder merparten av internationell forskning på att den restriktiva narkotikapolitiken i sig kan vara ett bakomliggande hinder för missbruksförebyggande arbete.

En svensk legalisering kommer ge vissa negativa hälsoeffekter, men det är det värt.

Att vara rädd för svaren som en friare utredning kan komma att ge visar på en närmast dogmatisk syn på frågan. Men faktan bryr sig inte om gamla förbudsvurmares känslor och moralistiska tendenser. Statistiken är tydlig: Sveriges narkotikapolitik innebär onödig död och onödigt lidande. Hur detta kan minskas måste få utredas fritt från politiska pekpinnar.

2. Legalisera och punktbeskatta cannabis

Kriminella nätverk omsätter miljarder kronor varje år på försäljning av narkotika. Hälften av denna summa beräknas cannabis ensamt stå för. Samtidigt som det talas om så kallade “paradigmskiften” i migrationspolitiken och rättspolitiken finns det riktiga behovet av total politisk omvändning i synen på laglig cannabisförsäljning.

Liberala ungdomsförbundets har räknat på det i vår rapport En grön miljard, och en legalisering av cannabis skulle generera cirka 1 miljard i nya skatteintäkter och kostnadsminskningar. Tullverket har sedan LUF:s rapport skrevs släppt ny statistik som visar på att den illegala cannabisförsäljningen egentligen är ännu större än tidigare beräknat, och en legalisering liknande kanadensisk modell skulle därmed kunna komma att generera ännu större skatteintäkter.

3. Satsa en miljard extra på rättssystemet

2022 kom att bli ett mörkt år. 63 skjutningar med dödlig utkomst, i vad som ska vara världens tryggaste land. Nu är behovet större än någonsin för ett krafttag i ny riktning. Skjutningarna måste gå ner, polisen och resten av rättskedjan få resurser de behöver, och missbrukares utanförskap minska.

Sveriges domstolar, åklagarmyndigheten och tullen behöver kraftigt stärkas. Med en ny grön miljard i skatteintäkter ökar reformutrymmet. Sveriges regering, vars högsta inrikespolitiska prioritering är att minska det dödliga våldet, skulle kunna satsa varje öre på att utreda och lagföra gängkriminella.

Sluta fördumma debatten

Jag och mitt ungdomsförbund förespråkar en legalisering av cannabis trots att vi är mycket väl medvetna om hälsofarorna för personer som brukar produkterna. Vi förespråkar en legalisering trots att konsumtionen av cannabis ökat på de platser som legaliserat försäljning.

För det kallas vi naiva. När vi framför vår åsikt på skolorna vi kampanjar på hotar lärare med att kasta ut oss. Polisen sprider informationsmaterial som uppmanar föräldrar att vara vaksamma på om ”ditt barn säger att cannabis borde vara lagligt”. Att staten i sin myndighetsutövning väljer att misstänkliggöra och tysta sina meningsmotståndare på det här sättet är en skam för det demokratiska samtalet.

Nödvändigt skifte i narkotikapolitiken

En svensk legalisering kommer ge vissa negativa hälsoeffekter, men det är det värt. Det ska vara upp till varje vuxen individ, inte politiker, att ta hälsosamma eller ohälsosamma beslut om sina egna kroppar. Den som hamnar i ett beroende ska få stöd från en robust missbruksvård. Gängen som skulle fortsätta att tjäna pengar på narkotikaförsäljning till minderåriga behöver fortsätta bekämpas. Att genomföra detta skifte i svensk narkotikapolitik leder inte till någon utopi. Ändå är det värt det, för det är första steget på vägen mot ett samhälle där färre lider och dör i onödan.

Nämnda personer

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
fil. mag. statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024