Löfven startar regeringsbygget

VAL. S-ledaren Stefan Löfven har nu inlett arbetet med att forma en ny regering. I första hand sker samtal med Miljöpartiet och senare med Vänsterpartiet. Samtidig utesluter han inte blocköverskridande uppgörelser med Centern och Folkpartiet i vissa sakfrågor.

Stefan Löfven (S) har nu inlett arbetet med att bilda en ny regering.
Stefan Löfven (S) har nu inlett arbetet med att bilda en ny regering.Foto: Foto: Mattias Vepsä
Per-Anders Sjögren

På måndagen lämnade Fredrik Reinfeldt (M) in sin avskedsansökan och nu är det Stefan Löfvens sak att bilda en ny regering.

- Vi behöver en handlingskraftig regering så att Sverigedemokraterna inte kan utnyttja sin vågmästarroll, sade Löfven på en presskonferens under måndagen.

För S-ledaren är nu tågordningen att samtala med Miljöpartiet och senare även med Vänsterpartiet. Samtalen med MP inleddes på måndagen och kommer att fördjupas. Förstahandsvalet är en regering där S och MP ingår.

Han upprepade också att han sträcker ut en hand över blockgränsen.
Stefan Löfven kommer därför även att ta kontakt med Centern och Folkpartiet. Men inte för att få med dem i en regering. I stället handlar det om att få till stånd ett samarbete i olika sakfrågor och att försäkra sig om stöd inför besluten i riksdagen. Löfven nämnde landsbygdpolitiken som ett tänkbart område att göra upp med Centern om och att en uppgörelse om föräldraförsäkringen kan ske med Folkpartiet.

Att ta kontakt med Sverigedemokraterna, som efter gårdagens val är riksdagens tredje största parti, är dock uteslutet.

- Vi tänker inte ha något samarbete med SD, klargjorde Löfven. Han underströk att inviterna gällde alla ” demokratiska partier”.

- Sverigedemokraten delar inte våra värderingar om människor lika värde, sade Löfven.

Det första stora testet för Löfven blir att få igenom hösten budgetproposition i riksdagen. Tillsammans med MP och V förfogar S prelimärt över 158 mandat och det räcker inte till majoritet. Om Alliansen med sina 142 mandat går fram med ett eget förslag som SD (49 mandat) stödjer kommer regeringens budget att falla och då väntar en regeringskris. Samtidigt står Moderaterna inför ett partiledarbyte, då Reinfeldt kommer att avgå i vår, och i en sådan situation är en regeringskris med ett följande nyval kanske inte en önskedröm för det borgerliga blocket. På måndagen meddelade också förra finansministern Anders Borg (M) att han lämnar politiken och inte står till förfogande som ny moderatledare.

Vid sidan av budgeten är det flera andra tunga frågor som en minoritetsregering ska få igenom i riksdagen, bland annat energi- och försvarspolitiken samt vapenexporten. Och i de frågorna har S mer gemensamt med de borgerliga än med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Hur detta ska lösas ut i en rödgrön flerpartiregering är en minst sagt knivig fråga.

Löfven konstaterade att allt ska förhandlas och att ”det finns olika ingångsvärden”, men att det inte är så fruktbart att börja med att stänga dörrar i ett tidigt skede.

 

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00