Om  
Parisa Liljestrand
Lars Amréus

Lars Amréus får förlängt

Tidigare riksantikvarien och Sveriges museer-ordföranden Lars Amréus får förlängt som överintendent och chef för Statens maritima och transporthistoriska museer.

Lars Amréus fortsätter som överintendent och vd för Statens maritima och transporthistoriska museer.
Lars Amréus fortsätter som överintendent och vd för Statens maritima och transporthistoriska museer.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Tim Gashi

Lars Amréus har varit chef för Statens maritima och transporthistoriska museer sedan 2021. Nu får han förlängt till och med den 31 mars 2027.

– Lars Amréus har en lång och gedigen bakgrund från kulturarvsområdet som mångårig chef och ledare för flera myndigheter. Därför är han en väl lämpad kandidat för rollen som överintendent och chef för Statens maritima och transporthistoriska museer. Vi är glada att Lars Amréus tackat ja till uppdraget att leda myndigheten vidare, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.

Amréus har länge varit verksam inom kulturarvsområdet, bland annat som riksantikvarie, ordförande vid Sveriges museer och chef vid Statens historiska museer.

Statens maritima och transporthistoriska museer
  • Marinmuseum i Karlskrona
  • Sjöhistoriska museet
  • Vasamuseet och vrak
  • Museum of wrecks i Stockholm
  • Järnvägsmuseet i Gävle

Nämnda personer

Parisa Liljestrand

Kulturminister (M)
Lärare (Uppsala uni., 2007)

Lars Amréus

Överintendent och chef Statens maritima och transporthistoriska museer, styrelseledamot ICMM, Kungl. Djurgårdens intressenter och Stiftelsen Maritimt kulturarv
Fil. kand i arkeologi, etnologi, kulturantropologi, etnoarkeologi (Uppsala uni., 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00