Debatt

Låt legitimerade tandhygienister bidra till säkra estetiska behandlingar

En ny lag som trädde i kraft 1 juli syftar till att öka patientsäkerheten vid estetiska behandlingar, men riskerar i stället att leda till att viktig medicinsk kompetens går förlorad. Regeringen måste skyndsamt hantera ansökan om ett bemyndigande för tandhygienister, skriver Sveriges tandhygienistförening och Sveriges tandhygienistföretagare.

”Att vi har rätt att utföra injektioner i vårdsyfte men inte injektioner i estetiskt syfte ter sig synnerligen ologiskt.”
”Att vi har rätt att utföra injektioner i vårdsyfte men inte injektioner i estetiskt syfte ter sig synnerligen ologiskt.”Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Branschen för estetiska behandlingar i Sverige har fram tills nu varit oreglerad, och på sina håll präglats av otrygghet och risk för livslånga komplikationer för den som väljer att genomgå en estetisk behandling. Oseriösa aktörer hör inte hemma i branschen, därför är det mycket positivt att det nu ställs krav på medicinsk kompetens hos utförare i branschen.

Att legitimerade tandhygienister utestängs bidrar inte till syftet med lagstiftningen.

Från den 1 juli får enbart legitimerade tandläkare, läkare och sjuksköterskor utföra estetiska injektionsbehandlingar. Utbildning i estetiska injektionsbehandlingar ingår inte i någon av grundutbildningarna för dessa legitimationsyrken, men för dessa yrken, liksom för tandhygienisten, ger grundutbildningen förutsättningar att tillgodogöra sig nödvändig kompetens genom fortbildning.

Tandhygienisten utför redan i dag behandlingar inom tandvården som kräver injektioner. Att vi har rätt att utföra injektioner i vårdsyfte men inte injektioner i estetiskt syfte ter sig synnerligen ologiskt.

Patientsäkert en självklarhet

Tryggheten för våra patienter är av högsta vikt för oss, ingen ska behöva oroa sig för farliga eller bestående komplikationer. Som legitimerade tandhygienister med rätt att bedriva egna klinker omfattas vi redan i dag av patientskadelag, patientdatalag och de verksamhetskrav som den nya lagen ställer upp. Det handlar bland annat om att teckna patientförsäkring och att granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

För oss är det en självklarhet att behandlingar ska utföras på ett patientsäkert sätt, och vi har den medicinska kompetens, kunskap och erfarenhet som krävs för att kunna göra det.

Vi vill se ett undantag

Den nya lagen medger att regeringen kan meddela att även annan hälso- och sjukvårdspersonal än de som i dagsläget omfattas av lagen ska få utföra vissa behandlingar – en möjlighet som ett antal av riksdagens partier välkomnade i samband med riksdagens beredning av lagen. Vi vill se ett sådant undantag och har därför skickat in en begäran om att legitimerade tandhygienister ska få utföra estetiska injektionsbehandlingar i ansiktet.

Vi utgår från att regeringen hanterar vår hemställan skyndsamt. Att vi behöver stänga ned våra verksamheter påverkar inte bara oss som företagare, utan framför allt våra patienter och den relation och det förtroende som byggts upp.

”Bidrar inte till syftet”

Lagen är till för att skydda den enskilde patienten, och det är både rimligt och på tiden att det ställs krav på kompetensen hos utförare i branschen. Att legitimerade tandhygienister utestängs bidrar inte till syftet med lagstiftningen och vi uppmanar nu regeringen att införa möjligheten för legitimerade tandhygienister att utföra behandling med estetiska injektioner i ansiktet.

Den nya lagen kan med full kraft öka tryggheten för den enskilde, samtidigt som vi som yrkesgrupp fortsatt kan bedriva våra verksamheter och bidra till att estetiska injektionsbehandlingar utförs på ett tryggt och patientsäkert sätt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00