L-ministerns uppdrag: Genomdriva pausen partiet röstade emot

Regeringen sätter omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd på ett års paus, en paus som Liberalerna så sent som i våras röstade emot. ”Det kan väl inte vara så att man sätter näringen före den biologiska mångfalden? Det vill jag inte tro.” sade då Jakob Olofsgård (L) i riksdagsdebatten.

I mars röstade Liberalerna bestämt emot förslaget att pausa omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd. Nu är pausen på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) skrivbord.
I mars röstade Liberalerna bestämt emot förslaget att pausa omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd. Nu är pausen på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) skrivbord.Foto: Marko Säävälä/TT
Johanna Alskog

Det var en övertygad Jakob Olofsgård (L), då miljöpolitisk talesperson, som argumenterade mot ett tillkännagivande om att sätta den nationella processen med omprövning av vattenkraftens miljötillstånd på paus.

– Floder, älvar, åar och bäckar fungerar tillsammans som naturens blodomlopp. Vi betalar ett högt pris om vi fortsätter skjuta på dessa miljöprövningar. Det är nu vi kan göra om och göra rätt, sade han i riksdagsdebatten där han även hänvisade till ett färskt beslut vid Liberalernas landsmöte ”om fria vandringsvägar från kust till fjäll”.

Förslag på blixtremiss

Regeringen skickade ut promemorian Paus av omprövning för moderna miljövillkor på måndagseftermiddagen. Svarstiden är synnerligen kort för de 50 remissinstanserna. Senast klockan tio på måndag den 19 december ska yttrandena vara inne på miljödepartementet.

Men i Tidöavtalet utlovar regeringspartierna och SD en paus för att kartlägga omprövningens konsekvenser på elproduktionen och för att säkerställa att elförsörjningens intressen väger mycket tungt. På måndagen meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energiminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff att pausen ska pågå i tolv månader, en paus som nu ligger på L-ministern Pourmokhtaris bord genomföra.

Vi står inför en sådan akut energibrist att vi verkligen behöver göra allt vi kan för att säkra energiförsörjningen. Sen får vi ta det vidare sen

Elin Nilsson, Ledamot MJU (L)
Och enligt L:s nya miljöpolitiska talesperson, Elin Nilsson, står partiet bakom beslutet om en paus.

– Det är det rådande läget som får avgöra. Vi står inför en sådan akut energibrist att vi verkligen behöver göra allt vi kan för att säkra energiförsörjningen. Sen får vi ta det vidare sen, säger hon till Altinget.

En som applåderar regeringens besked om att den utlovade pausen nu genomförs är C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin. Pausen är en av hjärtefråga för partiet. Däremot köper han inte argumentet att en paus på något vis skulle underlätta den akuta energisituationen inför vintern. Omprövningarna påverkar kraftsystemet minimalt i nuläget, enligt Nordin.

– Det finns ingen substans i det. Pausen är rätt åtgärd, men det är en dålig motivering, säger Rickard Nordin till Altinget.

Centern har drivit frågan om en paus och låg bakom det tillkännagivande som en majoritet i riksdagen ställde sig bakom i slutet av mars, och som L röstade emot. Nu återstår frågan vad regeringen kommer att vidta för förändringar i regelverket under pausen.

– Vi har lyft frågan konstant. Det vore klokt av regeringen att lyssna på det parti som är mest insatt i frågan. Min dörr står alltid öppen om regeringen vill ha tips och råd om vad de borde göra, säger Rickard Nordin.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.