Debatt

L: Frånta inte barn och föräldrar möjligheten att välja skola

Det är självklart för oss i Liberalerna att det ska finnas friskolor som alternativ till den kommunala skolan. Men friskolereformen är snart 30 år gammal och precis som på andra områden är det rimligt att göra förändringar när det finns brister. Det skriver Liberalernas Fredrik Malm, Isabel Smedberg-Palmqvist och Sara Wettergren.

”I Sverige måste du kunna hitta information om vem eller vilka som påverkar ditt barns utbildning”.
”I Sverige måste du kunna hitta information om vem eller vilka som påverkar ditt barns utbildning”.Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT
Fredrik Malm
Isabel Smedberg-Palmqvist
Sara Wettergren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Debatten om friskolor har den senaste tiden seglat högt upp på den politiska dagordningen, tyvärr har den blivit väldigt enkelspårig. Vår utgångspunkt är att elever och föräldrar ska kunna göra aktiva val av skola och att det ska finnas olika alternativ att välja.

Skärp Skolinspektionens kontroller

Kommunen har ansvar att ge utbildning till alla barn och ungdomar i kommunen, och bör också kompenseras för detta ansvar som sträcker sig längre än de fristående skolornas ansvar. Det är självklart för oss i Liberalerna att det ska finnas friskolor som alternativ till den kommunala skolan. Men friskolereformen är snart 30 år gammal och precis som på andra områden är det rimligt att göra förändringar när det finns brister.

Skolinspektionen måste omgående upprätta register för samtliga huvudmän och dess ägarstrukturer.

Skolinspektionens kontroller måste skärpas. För ett drygt år sedan drog Stockholm stad tillbaka tillståndet för Al-Azhars förskolor i Vällingby. Stockholms stad fick rätt i domstol, vilket rimligen borde signalera till Skolinspektionen att ägaren är lika olämplig att fortsätta driva den intilliggande skolan Al-Azhar – den drivs ju av samma huvudman, under samma lag, och med samma ägarprövning. Trots det går ännu ett stort antal elever till denna skola varje dag.

Ställ högre krav på skolmarknaden

I somras öppnade en annan friskoleaktör en skola i Rågsved på ett 30 år gammalt tillstånd. Flera personer i ledningen visade sig vara desamma som för den hårt kritiserade Römosseskolan i Göteborg, det vill säga den skola vars pengar gick till sexklubbar och lyxhotell. Skolinspektionen har inte agerat i Rågsved. I Göteborg drog Skolinspektionen, till slut, in Römosseskolans tillstånd. Men efter detta förlorade myndigheten i förvaltningsrätten efter att skolan kvickt bytt ut sin styrelse. Så lätt är det att återigen bli lämplig trots att bristerna är så stora att svenska myndigheter anser att skolan måste stänga.

Vi liberaler vill få ordning på skolmarknaden genom skärpt kontroll och högre krav.

  • Skolinspektionen måste sätta elevernas behov främst.
    Skolinspektionen måste ställa tydliga krav på ett långsiktigt ägande med hög kvalitet på utbildningen. I annat fall måste tillstånd nekas. Utländskt ägarkapital måste granskas särskilt noga, i synnerhet av säkerhetspolitiska skäl.
  • Prövningen av ägare måste omfatta rektor och skolchef.
    År 2020 infördes en ny lag om prövning av både ägare och ledningskrets. Det är bra, men även skolchef och rektor behöver vara lämpliga att driva skola. Det säger sig självt. Ägarprövningen måste utökas att omfatta hela ledningsstrukturen. Det är en förutsättning för att få ordning på skolmarknaden.
  • Du har rätt att veta vem som har inflytande över ditt barns skola.
    Transparens och öppenhet genom offentliga ekonomiska redovisningar måste gälla varje enskild friskoleenhet. Skolinspektionen måste omgående upprätta register för samtliga huvudmän och dess ägarstrukturer. I Sverige måste du kunna hitta information om vem eller vilka som påverkar ditt barns utbildning.
  • Ansvaret för att motverka segregation är gemensamt.
    Segregationen är ett växande problem. Även om den ytterst är orsakad av bostadsmarknaden måste det vara möjligt att neka en skoletablering som riskerar att medföra ökat utanförskap och segregation.

Friskolor här för att stanna

Friskolor och det fria skolvalet har öppnat en värld av möjligheter för hundratusentals barn i Sverige. De är här för att stanna, även om en rad förändringar måste ske. Det är hög tid att regering och riksdag agerar för att modernisera friskolereformen. Skolan är viktigast för ett barns möjligheter i livet, och det är därför Liberalerna sätter skolan först.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00