Krav på snabbare prövning av skjutfält

FÖRSVAR. Miljöprövningen av försvarets övningsfält tar för lång tid och måste skyndas på. Riksdagen uppmanar därför regeringen att se över handläggningstiderna.

Per-Anders Sjögren

Vårens försvarsuppgörelse innebär att försvaret ska öka sin förmåga och genomföra fler övningar, men då krävs också mark att öva på. När försvaret ansöker om att få använda mark som övnings- och skjutfält sker en miljöprövning där försvarets intressen ska vägas mot en rad olika miljö- och hälsokrav. Regeringen är sista instans i denna process som inte sällan tar lång tid och i dag ligger 19 ärenden på regeringens bord för prövning, enligt Mikael Oscarsson (KD).

Detta innebär en risk att övningar fördröjs eller förhindras, vilket får konsekvenser för försvaret.

– I det rådande säkerhetspolitiska läget måste vi se till att vårt försvar är samövat och fungerar, sade Oscarsson i debatten före beslutet

Riksdagen poängterar att prövningen måste vara rättssäker, men vill ända att processen snabbas på. Därför vill riksdagen att regeringen att ser över handläggningstiderna för att försvaret övningar inte ska drabbas.

 

Dokumentation

 BESLUTSKEDJAN – RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Riksdagens beslut om försvarets övningsfält är ett så kallat tillkännagivande, en uppmaning till regeringen att vidta åtgärder. När riksdagen har enats om ett tillkännagivande är det regeringens sak att försöka genomföra det och redovisa vad som har gjorts eller skälen till att inget har skett. Utgångspunkten är att regeringen ska följa riksdagens beslut, men det kan finnas skäl till att inte göra det och då ska saken redovisas.

 Försvarsutskottets betänkande 2015/16: FöU3

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00