Klimaträttsutredaren: Kontroversiella frågor går inte att lösa digitalt

KLIMATGENOMGÅNG. Coronapandemin har försvårat arbetet med en klimatöversyn av svensk lagstiftning. Djupare diskussioner om kontroversiella frågor kräver personliga möten, enligt klimaträttsutredaren Anders Danielsson.

<span>Hämmad av digitala möten. Klimaträttsutredningens frågor är kontroversiella och kräver personliga möten med experterna, enligt utredaren Anders Danielsson som begärt förlängd arbetstid. (Arkivbild.)<br></span>
Hämmad av digitala möten. Klimaträttsutredningens frågor är kontroversiella och kräver personliga möten med experterna, enligt utredaren Anders Danielsson som begärt förlängd arbetstid. (Arkivbild.)
Foto: Claudio Bresciani/TT
Johanna Alskog

Verksamheter som bidrar till att nå klimatmålen, men som har lokal miljöpåverkan, har i dag svårt att tillgodoräkna sig detta i prövningen. Det bör ses över. De delar som gäller prövning av verksamheter som ger upphov till utsläpp av växthusgaser bör också ses över.

ur regeringens direktiv till utredningen, om behovet av ändringar i Miljöbalken

Förslagen från utredningen som ska göra en klimatöversyn av svensk lagstiftning kommer inte att stanna vid det kosmetiska. Det framgår av utredaren Anders Danielssons hemställan till regeringen om att skjuta

Dokumentation

Regeringens målsättning med utredningen:

"En särskild utredare ska se över all relevant svensk lagstiftning så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att Sveriges klimatmål ska kunna nås."

- ur direktiven till utredaren


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00