Klimatmötets ordförande argumenterar som en klimatförnekare
Även med en snäll tolkning att en irriterad Al Jaber konstruerade en halmdocka, är det uppmärksammade uttalandet från klimatmötets ordförande missvisande. Det ska inte ursäktas och han bör kliva åt sidan, skriver Mikael Karlsson, docent vid Uppsala Universitet, i en krönika från COP28.
Mikael Karlsson
Docent miljövetenskap och lektor klimatledarskap Uppsala universitet, senior partner 2050Som en knytnäve i magen. Kanske är det så COP28 känns för oljeproducenterna, när världen samlas till toppmöte om klimatet här i Dubai, i den en gång lilla fiskebyn i Förenade arabemiraten (UAE) som växt explosionsartat de senaste decennierna på en bas av olja.
Det kan förklara varför klimatmötets ordförande, Al Jaber, tillika minister och chef för UEA:s statliga oljebolag, blev så indignerad av en smått envis Mary Robinson, en gång Irlands president och FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter. En annan tänkbar förklaring till att Jaber tappade masken är att Robinson är kvinna, men oavsett anledning behöver hans uttalanden i sak tas på allvar. Och de borde få konsekvenser.
Inte döma ut på förhand
Jag tillhör dem som undviker att på förhand döma ut personer på nya politiska uppdrag. Det har genom åren visat sig vara en korrekt hållning. Det är förstås lika osmakligt att en oljemagnat leder ett klimatmöte, som att en tobakslobbyist skulle leda en konferens om åtgärder mot rökning, men det skulle kunna skapa stöd och rörelse bland dem som annars vore motvalls. Samtidigt behöver kompassen vara klar på ett FN-möte om klimatet – målen i Parisavtalet förutsätter en snabb utfasning av alla fossila bränslen.
När Al Jaber utsågs till mötesordförande mötte han inledningsvis den förväntade kritiken med hänvisning till såväl 1,5-gradersmålet som vetenskapen. Han talade om vikten av minskade utsläpp och refererade båda de omdebatterade begreppen ”phase down” och ”phase out” av fossila bränslen.
Falska påståenden
Men smått pressad av Robinson sa Jaber att ”There is no science out there, or no scenario out there, that says that the phase-out of fossil fuel is what’s going to achieve 1.5C.” Påståendet är falskt. Det är just en snabb utfasning av fossila bränslen som kan göra att antagna klimatmål kan uppnås. Även med en snäll tolkning – att en irriterad Jaber konstruerade en halmdocka – är uttalandet missvisande.
Jaber antyder att förbränning av fossila bränslen kan fortgå under lång tid samtidigt som klimatmålen klaras. Det skulle förutsätta att stora volymer koldioxid snabbt kan fångas upp. Men idag motsvarar naturbaserade metoder för infångning av koldioxid blott några procent av utsläppen, tekniska metoder än mindre. Och även om vissa av dessa metoder är lovande och kanske snabbt kan skalas upp, så behövs de inte minst för att motverka redan gjorda utsläpp – världen behöver nettonegativa utsläpp snarast möjligt.Minst lika problematiskt är att Jabers hållning ger stöd åt en strömning i vissa forum här på COP28, att fossil koldioxid är möjlig att hantera i en slags cirkulär kolekonomi.
Framstår som synnerligen olämplig
När Jaber lägger till att Robinson är alarmistisk, att han är en industriledare och inte politiker, och toppar med att en kommentar om att utfasning leder ”the world back into caves”, så framstår han som en synnerligen olämplig mötesordförande. Det ska inte ursäktas och han bör kliva åt sidan. Jaber argumenterar som en klimatförnekare. Ett snabbt brev från forskarsamhället påtalar vissa av dessa problem.
Minst lika problematiskt är att Jabers hållning ger stöd åt en strömning i vissa forum här på COP28, att fossil koldioxid är möjlig att hantera i en slags cirkulär kolekonomi, där mer fossilt kol tas upp förutsatt att det cirkuleras. Det må låta fint, och kanske lindrar en sådan tanke COP28-slaget i magen på oljesamhället Dubai.
Men det vore en oerhört dyr strategi – och framförallt är den inte förenlig med de nettonegativa utsläpp som varje ambitiöst klimatmål förutsätter, ju förr desto bättre.