Debatt

KD: Sluta dalta med högskolefuskarna

DEBATT. Vi häpnar över de uddlösa förslagen i utredningen om fusk på högskoleprovet. Vi måste ta till radikala åtgärder för att avskräcka från försök till fusk, annars undermineras hela samhället, skriver Pia Steensland (KD) och Gudrun Brunegård (KD).

Utredningens förslag för hur man ska hantera den som misstänks eller som avslöjats med att fuska är urvattnade, skriver debattörerna.
Utredningens förslag för hur man ska hantera den som misstänks eller som avslöjats med att fuska är urvattnade, skriver debattörerna.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Pia Steensland (KD)
Högskolepolitisk talesperson
Gudrun Brunegård (KD)
Utbildningspolitisk talesperson

Känslan för rätt och fel är grundläggande i ett rättssamhälle. Nu har remisstiden gått ut för utredningen Fusk vid antagning till högskoleutbildning – vad händer sen?. Vi kristdemokrater häpnar över de uddlösa förslag som presenteras och som flera remissinstanser accepterar, framför allt att fuskaren ska få behålla de poäng som tentats av innan fusket upptäckts.

Rättsrötan ligger nära

När personer med otillräckliga meriter fuskar sig till poäng i högskoleprovet, förfalskar utländska examina och myglar sig in på attraktiva utbildningar eller fuskar på examinationer sätts systemet i gungning.

Rättsrötan ligger nära när det visar sig att fuskaren får behålla betygen på de kurser man på falska premisser skaffat sig, även om han eller hon avslöjas. Än mer när straffet vid avslöjat fusk under pågående utbildning kan inskränka sig till någon månads avstängning. Var finns då den avskräckande effekten?

Undergräver förtroende

Den som myglar sig in på exempelvis läkar-, ekonom- eller juristprogrammet och inte upptäcks kommer att sitta på viktiga positioner i samhället och fatta livsviktiga beslut om människors liv och hälsa, väl och ve.

Vem kan lita på att en jurist, som själv fuskat sig till sin titel, är förmögen att värna om att rätt skipas mot andra?

Pia Steensland och Gudrun Brunegård
Kristdemokraterna
Gudrun Brunegård.
Gudrun Brunegård. Foto: Riksdagen

Det skulle undergräva allmänhetens förtroende, om man inte kan vara helt säker på att detta är oförvitliga personer, som ärligen har förvärvat den kunskap som titeln ska vara en kvalitetsgaranti för. Vem kan lita på att en jurist, som själv fuskat sig till sin titel, är förmögen att värna om att rätt skipas mot andra?

Poängen måste strykas

Utredningens förslag för hur man ska hantera den som misstänks eller som avslöjats med att fuska är urvattnade. Vi motsätter oss starkt de förmildrande argumenten för att låta fuskaren behålla sina poäng, som att bland annat att den enskilde förlorar rätten till studentbostad, rätt till studenthälsa, studentrabatter samt eventuella stipendium.

Pia Steensland.
Pia Steensland. Foto: Kristdemokraterna

Den som agerat bedrägligt och försökt kringgå och lura systemet har förverkat sin rätt till de förmåner som ärligt kämpande studenter har rätt till. Endast radikala åtgärder kan statuera exempel och avskräcka från försök till fusk. Det enda rimliga är att stryka de poäng som vederbörande fuskat till sig.

Missriktad omsorg

Utredningen utelämnar helt förslag kring hur avslöjat mygel ska påverka personen i framtiden. Bör en framtida arbetsgivare ha rätt att få information om att en sökande av en tjänst har avslöjats som fuskare? Ska i så fall noteringar om avslöjat fusk följa med i personens CV, motsvarande en anmärkning i belastningsregistret?

Sveriges anseende i kampen mot korruption är i fara om man låter missriktad omsorg om fuskarens tillgång till studentförmåner gå före upprätthållandet av den allmänna rättskänslan.

Ett gott samhälle

I dagsläget saknas tillräckliga verktyg för att förebygga och hantera fusk på lärosätena. Högskoleprov och examinationer måste kunna utföras på ett rättssäkert sätt. Detta är särskilt angeläget då det nu i allt högre grad blir aktuellt med prov på distans.

Det finns i andra länder redan i dag säkra system för att garantera att rätt person gjort provet och som förhindrar fusk under provet. Sådana måste användas även i Sverige för att garantera rättssäkerheten.

Vi kristdemokrater menar att ett gott samhälle präglas av tidlösa värden. Det kännetecknas av dygder som flit, ärlighet och rättrådighet. Om man ger utrymme för dess motsatser undermineras hela samhällsstrukturen. Därför måste högskolefusket stoppas.

Nämnda personer

Gudrun Brunegård

Riksdagsledamot (KD), biståndspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i engelska (Högskolan i Växjö, 1996), distriktssköterska (Högskolan i Kalmar, 1998)

Pia Steensland

Director policy och public affairs Pfizer Sweden
Doktor i farmaceutisk biomedicin (Uppsala uni., 2002), docent i neurofarmakologi (Karolinska Institutet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024