Debatt

Karlsbro (L): Tur att Jimmie Åkessons EU-politik saknar stöd

Med sina uttalanden visar Jimmie Åkesson (SD) att han inte är intresserad av en riktig debatt om EU:s roll. Utspelet sker i en tid där unionens roll är avgörande, skriver Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker.

Ingen som är intresserad av en konstruktiv debatt om hur vi vill utveckla unionen beskriver samarbetet inom EU som en tvångströja, skriver Karin Karlsbro. 
Ingen som är intresserad av en konstruktiv debatt om hur vi vill utveckla unionen beskriver samarbetet inom EU som en tvångströja, skriver Karin Karlsbro. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Karin Karlsbro
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver 2/5 i Aftonbladet att EU blivit ”en tvångströja för Sverige” och att det är dags att ”utvärdera vårt medlemskap i unionen”.

Ingen som är intresserad av en konstruktiv debatt om hur vi vill utveckla unionen beskriver samarbetet inom EU som en tvångströja. Med artikeln visar Åkesson att han inte är intresserad av en riktig debatt om EU:s roll, uppgifter och framtid, utan vill testa hur pass gynnsam jordmånen är för att få ett Swexit-frö att gro. 

Avgörande att EU håller ihop

Utspelet sker vid en tidpunkt där det är avgörande att EU håller ihop för att tillsammans kunna möta Ukrainas akuta behov av ekonomiskt, politiskt och militärt stöd för att överleva som nation. Till skillnad från tidigare i historien, har Europas länder den här gången lyckats stå enade för freden. Sedan invasionen har medlemsländerna gemensamt agerat mot Putins aggressionskrig och i solidaritet med Ukraina, som inte bara slåss för sin egen existens, utan för hela Europas frihet. Sammanhållningen är vårt vassaste vapen. Att i det läget ifrågasätta Sveriges medlemskap i EU visar ett ointresse och en likgiltighet inför att sluta upp bakom den existentiellt avgörande uppgiften.

Att Brexit var ett haveri (...) hindrar inte Åkesson från att fantisera om hur Sverige skulle ta en liknande väg

Åkessons testballong om att ifrågasätta EU:s betydelse för Sverige sammanfaller också med att de globala spänningarna ökar. Insikten om att Europa behöver en ny och sammanhållen strategi i förhållande till Kina blir alltmer uppenbar. Kina är en kommunistisk diktatur med ambition att bli världens mäktigaste land. Att vi behöver dra gränser för att inte strategiskt viktiga samhällsintressen hamnar under kinesisk kontroll är uppenbart. Gemensamt kan Europas länder utmana en sådan jätte, på egen hand är vi chanslösa.

Samarbetet gynnar Sverige

Trots EU:s betydelse som global aktör ska vi inte underskatta vad EU betyder för var och en av oss som medborgare. Rätten att jobba, studera, resa och handla på EU:s inre marknad ger både enskilda och företag frihet och möjligheter, vilket uppskattas av svenskar. Det skapar jobb, välstånd och rättvisa spelregler. Med vår röst i EU påverkar vi hela EU:s klimatpolitik, är med och formar villkoren för små och medelstora företag och andra för Sverige viktiga områden. Ett organiserat samarbete gynnar mindre länder som Sverige, som annars skulle köras över av dem som är större, utan att vi ens fått frågan.

Saknar stöd

Artikeln har väckt debatt, men innehållet borde inte förvåna någon. För att inte stöta sig med den breda EU-positiva svenska opinionen har partiet under senare år slipat ner sina mest EU-fientliga kanter på hemmaplan. Men i Europaparlamentet har SD hållit fast vid sitt konsekventa EU-motstånd. Att Brexit var ett haveri som gjorde Storbritannien fattigare, EU svagare och miljoner medborgares liv krångligare hindrar inte Åkesson från att fantisera om hur Sverige skulle ta en liknande väg. Som tur är fortsätter stödet för EU bland svenskarna att vara rekordstort och Åkessons politik saknar stöd.

Eftersom EU är ett samarbete av och för demokratier så blir det inte alltid exakt som vi vill, men i kompromissen ligger styrkan. Att tro att Sveriges inflytande, konkurrenskraft och makt över framtiden kan öka genom att vända EU ryggen är farligt, världsfrånvänt och djupt olyckligt för Sverige. Liberalernas recept är ett kraftfullt EU som håller ihop och samarbetar ännu tätare än idag. Ett EU som rustas för framtiden med verktyg att möta hot och leverera lösningar på problem som bara kan hantera tillsammans. Där andra tvekar är vi tydliga: Europas länder behöver varandra.

Läs också

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00