Debatt

Inkludera privata utförare i fritidskortet

Fritidskortet är en välkommen åtgärd för att bryta stillasittandet bland barn och unga. När bara två av tio barn når rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet om dagen vinner alla på en generös inkludering av aktörer som vill jobba för barnens bästa. Även privata utförare bör kunna omfattas, skriver Pelle Möller, vd för Jumpyard.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD)
Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD)Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För att barn ska må bra, både fysiskt och psykiskt, rekommenderar Folkhälsomyndigheten 60 minuters pulshöjande rörelse varje dag. Men i dag når bara två av tio barn det målet.

Rörelsen i vardagen minskar, samtidigt saknar vart fjärde barn en organiserad fysisk aktivitet på fritiden. Pojkar rör sig generellt sett mer än flickor och andelen barn och unga som går på en regelbunden aktivitet sjunker med vårdnadshavarens inkomstnivå. När vi låter våra barn bli mer och mer stillasittande riskerar vi deras hälsa, både på kort sikt och för livet.

Vi välkomnar fritidskortet

Därför är regeringens satsning på ett fritidskort en välkommen åtgärd. Målet är att ge barn och unga ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv, bland annat för att minska risken för psykisk och fysisk ohälsa. Man vill särskilt nå barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll där terminsavgifter och kostnader för läger, tävlingar och utrustning, riskerar att stänga dörren till många fritidsaktiviteter.

För oss är det därför en självklarhet att fritidskortet ska täcka alla typer av verksamheter som kan få barn att röra sig.

Nyligen redovisade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Statens kulturråd sitt regeringsuppdrag att utreda vilka kriterier som ska gälla för aktiviteter och utförarorganisationer som ska omfattas av fritidskortet. De konstaterar att det är viktigt med ett brett utbud av intressanta aktiviteter att välja mellan och att trösklarna för att delta är låga. Detta för att nå så många barn och unga som möjligt, även de grupper som idag i mindre utsträckning deltar i arrangerade fritidsaktiviteter.

Täck alla typer av verksamheter

I uppdraget ingick inte att föreslå kriterier för att privata utförare ska omfattas av fritidskortet. Det tycker vi är synd. Särskilt eftersom myndigheterna konstaterar att för barn och unga och deras vårdnadshavare är det aktiviteten som är det väsentliga, inte driftsformen. Att myndigheterna lyfter att även privata aktörer kan spela en viktig roll ser vi positivt på.

För att bryta stillasittandet behöver hela samhället engageras och ta ansvar. Kommuner, staten, ideella krafter, föräldrar och privata aktörer som vi behöver hjälpas åt att ge alla barn tillgång till rolig rörelse på deras villkor. För oss är det därför en självklarhet att fritidskortet ska täcka alla typer av verksamheter som kan få barn att röra sig.

Vi vill på allvar bidra till barn och ungas fysiska och psykiska hälsa. Därför har vi byggt vår affärsidé på att sätta barn i rörelse. Barn som hoppar trampolin förbättrar konditionen, övar kroppskontroll och stärker självkänslan, samtidigt som det är så roligt att de knappt märker att de tränar. Tröskeln är i det avseendet låg.

Säkerställ mångfalden av utförare

Även hos oss kan kostnaden vara ett hinder. Vi samarbetar därför aktivt med både föreningsliv, ideella organisationer och skolor för att fler barn och unga ska få möjlighet att hoppa hos oss. Sammanlagt genomförs 1,6 miljoner hopptimmar per år i våra parker. Många barn som kommer till oss deltar inte i föreningsidrotten, en del av dem får sin enda rörelse hos oss. Vi har kapacitet och kunskap för att erbjuda ännu fler barn en väg till rörelse och hälsa.

För att alla barns rätt till en god hälsa ska bli verklighet behöver många pusselbitar falla på plats, fritidskortet är en av dem. Regeringen bör därför säkerställa att ramarna för kortet har aktiviteten i centrum och att det täcker en mångfald av aktiviteter och utförarorganisationer, även dem som erbjuds av privata alternativ. Vi bidrar gärna på alla sätt vi kan med vår kunskap och erfarenhet så att vi tillsammans kan nå alla barn och unga.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00