Inget stöd för SD:s strategi att fälla regeringen

PARTILEDARDEBATT. Sverigedemokraterna kommer att stödja Moderaternas budget i riksdagens omröstning. Målet är att fälla regeringen. Men SD-planen faller då de övriga allianspartierna kommer att stå fast vid sina egna budgetmotioner.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill att riksdagen riktar ett misstroende mot finansminister Magdalena Andersson, bland annat för vad han anser är en underfinansierad migrationspolitik.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill att riksdagen riktar ett misstroende mot finansminister Magdalena Andersson, bland annat för vad han anser är en underfinansierad migrationspolitik.
Per-Anders Sjögren

När decemberöverenskommelsen upphävdes i förra veckan öppnades porten för ny budgetturbulens i riksdagen, precis som förra hösten. På onsdagen meddelade också Sverigedemokraterna att partiet kommer att rösta för Moderaternas budgetmotion, när SD:s eget budgetförslag röstats bort. SD vill sätta press på Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna att göra det samma och därmed fälla regeringens budget. 

– Varför är en socialistisk budget bättre än en moderat budget, frågade SD-ledaren Jimmie Åkesson under onsdagens partiledardebatt och menade att de borgerliga  fungerar som stödpartier för regeringen.

Inte kaos och kris

Svaret från företrädarna för FP, C och KD var i det närmaste unisont: Vi kommer att rösta för våra egna förslag, att inte göra det vore märkligt och oansvarigt. En fallen budget innebär en inrikespolitisk kris och det behöver Sverige minst av allt nu.

– Sverigedemokraterna röstar på Moderaternas budget för att de vill ställa till kaos och jäklas. Inte för att de gillar liberala idéer, sade FP-ledaren Jan Björklund.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avfärdade också SD-planerna med att partiet enbart är ute efter att skapa kaos Moderaterna tänker inte bidra till att kasta in Sverige i en politisk kris, enligt M-ledaren.

Målet är dock att ta över regeringsmakten senast vid valet 2018, sade hon och därmed finns en kalkyl för att det kan bli ett extra val före det ordinarie valet.

Jimmie Åkesson yrkade också under debatten på att riksdagen ska rikta sitt misstroende mot finansminister Magdalena Andersson. Skälet är enligt SD en rad löftesbrott och att migrationspolitiken är underfinansierad i och med att allt fler söker asyl i Sverige. Men beskedet från Alliansen är att de inte kommer att rösta för en sådan misstroendeförklaring.

Samtal om flyktingar

Mycket av debatten kretsade kring situationen i asylmottagningen.  Och regeringen, Alliansen och Vänsterpartiet kommer på fredag att träffas för hitta en gemensam lösning om migrations- och integrationspolitiken. Det finns flera skillnader mellan partierna i hur frågan bäst ska lösas, men enligt statsminister Stefan Löfven ska alla förslag upp på bordet.

–  Jag är redo att lyssna på alla förslag. Ingen partipolitisk prestige får stå i vägen, sade Löfven.

Löfvens regeringskolleger i Miljöpartiet verkar ha tagit statsministern på orden. Det sakpolitiska beskedet för dagen var att MP kan tänka sig att via skatteavdrag öppna för olika typer av enklare jobb, som reparationer, och därmed skapa en väg in för nyanlända invandrare på arbetsmarknaden.

– I detta läge är det vettigt med en del politisk prestigelöshet, sade språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin.

Lättare samarbeta utan MP

Folkpartiledaren Jan Björklund var den som tydligast öppnade för fler blocköverskridande uppgörelser. Men enligt Björklund skulle ett sådant samarbete underlättas betydlig av att Löfven ombildade sin regering, avpolletterade Miljöpartiet och kapade budgetsamarbetet med Vänsterpartiet.

Stefan Löfven välkomnade ett ökat samarbete.

– Jag har länge pratat om att blockpolitiken är förödande, sade han, men påpekade också att det inte är en bra start på ett samarbete om man börjar med att utesluta en part.

Dokumentation

Misstroendeförklaring

  • En misstroendeomröstning ska hållas i kammaren om minst 35 av riksdagens ledamöter begär det.
  • Sverigedemokraterna har 49 röster.
  • Om mer än hälften av ledamöterna röstar för en misstroendeförklaring entledigas statsrådet.  Om misstroendeförklaringen riktar sig mot statsministern avgår hela regeringen.
  • Den 20 oktober klockan 13 röstar riksdagen om en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S).

     

  • Den senaste misstroendeomröstningen ägde rum i januari i år mot statsminister Löfven på begäran av SD. Vid riksdagens omröstning föll Sverigedemokraternas krav. Enbart SD-ledamöterna röstade för att fälla statsministern.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00