Inget gehör för kriskommission kring arbetsmiljön

Fackförbundens krav på en kriskommission för vårdens arbetsmiljö står fast. Ett krav som sjukvårdsminister Acko Ankarberg stödde i våras.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), tog emot 50 000 namnunderskrifter av Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), tog emot 50 000 namnunderskrifter av Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.Foto: Hediye Güzel/Läkarförbundet
Linda Berglund

I måndags lämnades 50 000 namnunderskrifter över från 13 fackförbund till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Kampanjen har sitt ursprung i kraven från Kommunal, Läkarförbundet och Vårdförbundet i våras. Fackförbunden vill ha en kriskommission för vårdens arbetsmiljö.

Dåvarande socialminister Lena Hallengren (S), sa nej till en kommission, men fackförbunden har fortsatt att driva frågan och under måndagen lämnades namnunderskrifterna över av bland andra Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

– Förhoppningen är att man på ett tydligt sätt tar det vidare från regeringens sida. Det är fortfarande viktigt att tillsätta en kriskommission där man kan dra lärdomar av de arbetsmiljöinspektioner som görs i kombination med rapporterna från Inspektionen för vård och omsorg, men också den kompetens vi besitter inom förbunden. 

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00