Inga mobiltelefoner vid förhör

RÄTTSVÄSEN. En person som ska förhöras ska vara skyldiga att lämna ifrån sig sin mobiltelefon, föreslår regeringen. Syftet med lagändringen är att hindra att brottsutredningar försvåras, exempelvis att misstänkta varnas.

Per-Anders Sjögren

I dag har polisen inga befogenheter att i samband med ett förhör ta ifrån en person mobiltelefoner eller annan utrustning som kan användas för att kommunicera med andra. Behovet av detta är dock påtagligt, skriver regeringen i propositionen. 

Det förslag som regeringen nu lägger fram innebär att den som ska förhöras ska vara skyldig att på tillsägelse lämna i från sig mobiltelefon eller annan utrustning. Om hen vägrar får polisen omhänderta telefonen tillfälligt och personen får också kroppsvisiteras. Polisens befogenhet ska begränsas till utredningar som gäller brott som kan ge fängelse. Tidigt i en utredning kan det dock vara oklart vem som är misstänkt, målsägande eller vittne. Reglerna ska därför gälla alla förhörspersoner. Men det ska ställas högre krav på att få kroppsvisitera andra än de som är skäligen misstänkt, enligt förslaget.

De nya reglerna ska enligt planerna träda i kraft den 1 juli 2016

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-PROPOSITION

Vad händer nu?

Partierna i riksdagen ska nu lägga fram sina motförslag, motioner, på regeringens förslag. Motionstiden går ut den 15 januari 2016.

 

Länk till regeringens förslag: Proposition 2015/16:68



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00