Debatt

ID-kontroll på sociala medier är ett dumt och farligt förslag  

Socialdemokraternas förslag om ID-kontroll på sociala medier är dumt och farligt. Det skriver Gabriel Karlsson, förbundsordförande för Ung Pirat och EU-kandidat för Piratpartiet och Jakob Sinclair, demokratipolitisk talesperson och EU-kandidat för Piratpartiet

”Piratpartiet strävar efter att ställa högre krav på transparens för både sociala medie-jättar och politiska partier. Makten bör övervakas, inte medborgarna”, skriver debattörerna. 
”Piratpartiet strävar efter att ställa högre krav på transparens för både sociala medie-jättar och politiska partier. Makten bör övervakas, inte medborgarna”, skriver debattörerna. Foto: Pressbilder
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Socialdemokraterna har genom partiledaren Magdalena Andersson och europaparlamentarikern Heléne Fritzon föreslagit att det bör införas krav på ID-kontroll för alla användare av sociala medieplattformar i hela EU. Det är ett dumt och farligt förslag som inte löser det problem som de så desperat försöker komma åt.

Efter Kalla faktas avslöjanden om Sverigedemokraternas trollfabrik, och användningen av anonyma konton, har Socialdemokraterna inbitet uttryckt att de vill införa ID-kontroll på alla sociala medier för att bekämpa så kallade fejkkonton. De hävdar att detta inte bara är en åtgärd mot Sverigedemokraternas arbetssätt, utan även mot Putins Ryssland som också använder dylika metoder för att sprida desinformation.

Får allvarliga konsekvenser för vår frihet 

Vid en första anblick kan det tyckas vara en rimlig åtgärd att koppla varje konto till en fysisk person, men det skulle få mycket allvarliga konsekvenser för vår digitala frihet, vår integritet och rätt till privatliv.

De största sociala medieplattformarna har redan en betydande makt i dagens samhälle. Genom att styra rekommendationer och flöden, censurera inlägg och samla in enorma mängder information påverkar de den offentliga debatten vare sig de vill det eller inte.

Altingets gratis nyhetsbrev

Att kräva att konton kopplas till fysiska personer, genom tvingande lagstiftning, skulle öka risken avsevärt för allt från dataläckor till ID-kapningar. Det skulle även bli en naturlig måltavla för främmande makter, som Ryssland och Kina, att komma åt denna data.

S är lika håglösa som L  

Samtidigt skulle det vara relativt enkelt för ryska botar, eller Sverigedemokraternas anonyma konton för den delen, att kringgå lagkravet. Likt gängkriminella skulle de enkelt kunna använda sig av "målvakter" – personer utan direkta kopplingar till kontona men som samarbetar med eller har blivit offer för ID-kapningar. På så sätt skulle de kunna skapa konton som är kopplade till riktiga personer inom EU, men ändå vara svåra att spåra till sina ursprungliga aktörer.

Hur har Socialdemokraterna tänkt att detta ska lösa problemet? Det hela påminner starkt om Liberalernas vettlösa vevande i frågan om skärmlås på mobiler och åldersverifiering på sociala medier.

Hur har Socialdemokraterna tänkt att detta ska lösa problemet? Det hela påminner starkt om Liberalernas vettlösa vevande i frågan om skärmlås på mobiler och åldersverifiering på sociala medier. De har nämligen ingen aning om hur internet fungerar, och visar på en oförståelse för hur desinformation sprids samt hur svårt det är att identifiera avsikter och ursprung av material.

Det vore naivt att tro att internet skulle ”städas upp” enbart av att man tvingande identifierar folk på sociala medier. Det är naivt, och farligt, att inbilla sig att systemet inte riskeras att utnyttjas.

Det finns andra lösningar 

Desinformation utgör en svår utmaning som måste hanteras på ett bra sätt. ID-kontroller kommer inte att göra det, men det finns andra möjliga åtgärder att vidta. Till exempel genom möjligheten att flagga konton kopplade till en aktör, att plattformarna bidrar till faktagranskning och att forskare enkelt kan få tillgång till data för inlägg.

Vi måste dessutom fokusera på att stärka utbildningen i källkritik och hur sociala medier kan användas för att styra den offentliga debatten. Det kommer hela tiden ny teknik, nya plattformar och nya sätt att sprida information på. Om vi ska ha ett resilient digitalt samhälle behöver också befolkningen vara detsamma mot påverkansförsök. Så länge politiken inte mäktar med att röra sig snabbt nog kommer det att förbli en katt-och-råtta-lek.

Makten måste alltid kunna granskas 

Vår kritik är dock inte ett försvar av spridningen av desinformation och hemliga partikonton, men lösningen får inte vara att underminera våra rättigheter och vår yttrandefrihet. Precis som i fallet med Sverigedemokraterna, som avslöjades av grävande journalistik, måste makten kunna granskas.

Piratpartiet strävar efter att ställa högre krav på transparens för både sociala medie-jättar och politiska partier. Makten bör övervakas, inte medborgarna. 

När digitaliseringen omformar vår värld är det viktigt att det finns en rörelse som förstår detta. Piratpartiet ställer upp i EU-valet just för att förslag som det från Socialdemokraterna tydligt visar att politiken inte hänger med i den digitala utvecklingen.

Vi oroar oss över förslag som inte bara är tandlösa utan också farliga. Om Socialdemokraterna får igenom sitt förslag i EU tas ytterligare ett kliv mot att strypa medborgarnas integritet och det fria ordet.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00