Hundratusentals kan få mer i elstöd än de betalt för elen

Tidöpartierna driver igenom en sekretessbeläggning av uppgifterna om utbetalning av högkostnadsskydd, trots protester från opposition, remissinstanser och Lagrådet. Enligt Altingets beräkningar kan närmare hundratusen elavtalskunder få mer betalt i stöd än vad de har betalat för elen.

<div>Försäkringskassan, under ledning av Nils Öberg, kommer på uppdrag av Ebba Busch (KD) och Anna Tenje (M) att betala ut stödmiljarderna som hämtas från flaskhalsintäkterna hos Peter Wigerts&nbsp;Svenska&nbsp;kraftnät.</div>
Försäkringskassan, under ledning av Nils Öberg, kommer på uppdrag av Ebba Busch (KD) och Anna Tenje (M) att betala ut stödmiljarderna som hämtas från flaskhalsintäkterna hos Peter Wigerts Svenska kraftnät.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Jacob Hederos

Debatten om huruvida det är rätt att sekretessbelägga utbetalningen av högkostnadsskyddet till hushåll i Sverige går för tillfället hårt fram.

– Vilka är det ni vill skydda med det här förslaget, frågar sig C-företrädaren Elisabeth Thand Ringqvist i en debatt i Aktuellt, som KU-anmält energiminister Ebba Busch för hanteringen av ärendet.   

– Jag skulle vilja ställa motfrågan: Vad är det som gör att du vill veta vad grannen har för elförbrukning, svarar Camilla Brodin, energipolitisk talesperson och gruppledare för KD.

Vilka är det ni vill skydda med det här förslaget

Elisabeth Thand Ringqvist, Näringspolitisk talesperson C
– Ja, därför att det är 17 miljarder kronor som staten ska dela ut, och alla andra stöd, tillbaka till Covidstödet som företagen fick, var helt offentligt, fortsätter Thand Ringqvist.

Nästa vecka planeras förslaget att röstas igenom i riksdagen. Och även om oppositionen, Lagrådet och remissinstanserna är mycket kritiska till beredningen av lagförslaget om att belägga uppgifterna med 20 års sekretess, så är de två partiföreträdarna båda överens om den modell som annars valts för utbetalning av stödet.

Detta bland annat då en behovsprövning anses leda till ett ”administrativt monster”.

Men samtidigt är den legala grunden för utbetalning av stödet att det ska gå till de som behöver stödet, de ”särskilt drabbade” elanvändarna.

I den tolkning som gjorts i Sverige baseras gränsdragningen på att snittpriserna ska ha legat över 75 öre per kilowatttimme, vilket föranlett att elområde tre och fyra omfattas av det första stödet som nu planeras att betalas ut under februari och mars månad.

Men modellen innebär samtidigt att uppskattningsvis omkring 100 000 elkunder, med avtalspriser under de planerade stödbeloppen på 50 och 79 öre kilowattimmen, kan få mer i stöd än de betalt totalt för elhandeln. Det visar uppgifter som Altinget fått fram via SCB och Energimarknadsinspektionen. Totalt omfattas uppskattningsvis 4,3 miljoner kunder av det första stödet till hushållen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.