Krönika av 
Vibe Termansen

Historiker: Vad har Putin lovat Orbán?

Sommaren 1989 stod Viktor Orbán på Hjältarnas torg i Budapest och krävde modigt att ryssarna skulle åka hem. I dag gör han smutsiga affärer med den för krigsbrott efterlyste ryske presidenten, vilket varken tjänar Ungerns, EU:s eller Natos intressen, skriver historikern Vibe Termansen. 

Den 17 oktober träffade Ungerns premiärminister Viktor Orbán Rysslands president Vladimir Putin i Kina. ”Jag undrar om promemorian om att Vladimir Putin är internationellt efterlyst för krigsförbrytelser och föremål för hårda sanktioner från EU och USA har landat på den ungerske premiärministerns kontor”, skriver Vibe Termansen.
Den 17 oktober träffade Ungerns premiärminister Viktor Orbán Rysslands president Vladimir Putin i Kina. ”Jag undrar om promemorian om att Vladimir Putin är internationellt efterlyst för krigsförbrytelser och föremål för hårda sanktioner från EU och USA har landat på den ungerske premiärministerns kontor”, skriver Vibe Termansen.Foto: Grigory Sysoyev/AP
Vibe Termansen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Måndagen den 23 oktober 2023 var en hektisk dag i Ungern. Inte lika hektiskt som 1956, förstås. Den dagen började ungrarnas stora uppror. Hundratusentals människor gick ut på gatorna med en lista med 16 krav på de stalinistiska myndigheterna.

Det första och viktigaste kravet var detta: "Vi kräver ett omedelbart tillbakadragande av alla sovjetiska trupper i enlighet med fredsfördragets bestämmelser." Eller som de sa: ”Ruszkik haza” – ”ryssar, åk hem”.

Framför parlamentet stod en stor folkmassa och ropade efter Imre Nagy, det minst stalinistiska alternativet i den ungerska kommunisttoppen. Klockan 21.37 sköts den första demonstranten ihjäl framför radiohuset. Redan på natten rullade sovjetiska stridsvagnar in i Budapest.

Den 1 november krävde Imre Nagy, som då hade blivit premiärminister, i ett radiotal att Ungern skulle lämna Warszawapakten och bad FN att erkänna landet som en neutral stat. Det blev för mycket för Moskva.

Den 4 november slogs upproret slutligen ner när sovjetiska stridsvagnar, flygplan och tungt beväpnade trupper intog huvudstaden efter hårda strider med ungerska studenter och arbetare, många av dem bara tonåringar med molotovcocktails.

Omkring 2 500 dödades, 20 000 fängslades, 200 000 flydde.

Rysk-ungerskt möte

I den ungerska regeringens och det styrande partiet Fidesz jubileumsfirande 2023 lyste ett särskilt ord med sin frånvaro: Ryssland.

Det var det kommunistiska Sovjetunionen, som leddes från Moskva i Ryssland, som invaderade Ungern. Det var ryssarna som de ungerska rebellerna ville skulle åka hem. Utelämnandet är förmodligen ingen tillfällighet.

I mitten av oktober träffade Ungerns premiärminister Viktor Orbán Rysslands president Vladimir Putin i Kina. Putin fick ett välbehövligt fototillfälle med en uppenbart nervös och mycket underdånig EU-ledare. Orbán säkrade ett stadigt flöde av billig rysk naturgas till Ungern. Om avtalet även innehöll andra, mer strategiska aspekter vet vi inte.

Självklart är det politiskt var man köper sin energi. 

Vibe Termansen
Historiker
Bara det faktum att de träffades är oroande. Kanske har promemorian om att Vladimir Putin är internationellt efterlyst för krigsförbrytelser och föremål för hårda sanktioner från EU och USA dröjt sig kvar på den ungerske premiärministerns kontor?

Enligt talesmannen för den ungerska regeringen fanns det inget att oroa sig för. Vid mötet med Putin betonade Orbán vikten av fred och sa att det är avgörande för hela kontinenten, inklusive Ungern, att flyktingströmmarna, sanktionerna och striderna måste upphöra. I den ordningen.

Kretsen av EU-länder var inte övertygad. Den 23 oktober höll EU:s utrikesministrar ett rådsmöte. Vid mötet  frågade Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis sin ungerske motpart, Péter Szijjártó, om han företrädde Ungerns eller Kremls intressen vid mötet. "Nonsens", svarade Szijjártó, men frågan är lika relevant som den är slapp.

Szijjártó, som har fått ett framstående ryskt vänskapspris och ofta flyger till Moskva för att träffa sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov, tyckte liksom regeringens talesman inte att mötet mellan Putin och Orbán var ett problem:

– Energiköp är inte en politisk fråga, alla köper naturgas var de vill, sade han till reportrar under pausen i EU:s rådsmöte.

– Vi pratar bara ärligt om det, medan andra har en lömsk inställning till det.

Detta är inte sant. Självklart är det politiskt var man köper sin energi. Till och med Tyskland, som är känt för sin handelspolitik Wandel durch och sitt envisa fasthållande vid gasledningen Nordstream II, erkände detta kort efter den storskaliga invasionen av Ukraina våren 2022.

Inte bara ett EU-problem

Men det är inte bara i EU som Orbáns Putin-flirt är ett problem. Ungerns Nato-allierade gillar det inte heller. Efter mötet mellan Orbán och Putin kallade USA:s ambassadör i Budapest sina motsvarigheter från de andra Nato-länderna – inklusive det svenska, förhoppningsvis framtida Nato-landet – till ett morgonmöte på USA:s ambassad för att diskutera oron.

Dessutom fortsätter Ungern att blockera 500 miljoner euro från den europeiska fredsfaciliteten till de medlemsstater som har levererat vapen till Ukraina. Enligt Szijjártós tolkning beror detta på att EU har en "pro-krigs"-strategi och att Ungern "inte accepterar detta".

EU och Ukraina: krig. Ungern och Ryssland: fred. Vingklippt, så att budskapet når hela vägen ut på den ungerska pustan.

Men det är inte bara i EU som Orbáns Putin-flirt är ett problem. Ungerns Nato-allierade gillar det inte heller. 

Vibe Termansen
Historiker
Han tillade att "Ungern är ett suveränt land med en suverän regering. Så länge den här regeringen sitter vid makten kommer vi inte att acceptera förslag eller riktlinjer från någon”.

Åtminstone inte från dess allierade, inklusive USA. Den ungerska regeringens talesman använde dagen då Natos ambassadörer möttes i Budapest för att diskutera Orbáns tedrickande med Putin i Kina och spred lögner om USA:s ambassadör på X, tidigare Twitter.

Det är inte Biden-administrationen som Orbán lägger sina (det vill säga Ungerns) pengar på. Det är den tidigare presidenten Donald Trump som, liksom Putin, anklagas för brott (dock inte krigsförbrytelser).

Vi vet inte om Trump kan vinna det amerikanska presidentvalet nästa år. Men jag skulle ändå inte lägga så många ägg i den korgen om jag var Orbán. Medan Trump den 23 oktober kallade Orbán "en av de starkaste ledarna i världen", sade han också till sina åhörare att Orbán är Turkiets ledare.

Som ni vet är han inte det. Däremot är det Recep Tayyip Erdogan som – också den 23 oktober – undertecknade protokollet om ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap. Vilket kan göra Ungern till den sista staten att hålla Sverige utanför Nato.

Tvivelaktig suveränitet

Så tillbaka till frågan om den ungerska regeringen accepterar "förslag eller riktlinjer från någon", det vill säga om den är så suverän som Fidesz påstår?

Jag har tidigare funderat på om Orbán skulle kunna blockera Sveriges Natomedlemskap för att behaga Turkiet eller Ryssland, eller för att pressa ut mer pengar ur EU.

67 år efter det ungerska upproret, flög Orbán hela vägen till Peking för att buga sig för Lavrov och göra smutsiga affärer med Rysslands president Vladimir Putin, som är efterlyst som krigsförbrytare. 

Vibe Termansen
Historiker
Om det hade varit på grund av Turkiet skulle regeringen i Budapest ha haft bråttom att få till stånd en ratificering till omröstning i parlamentet redan den 23 oktober. Så blev det inte. Trots att Orbán upprepade gånger har försäkrat att Ungern "inte kommer att vara det sista landet att ratificera". Pilen pekar alltså mot Ryssland.

Den ungerska journalisten Viktoria Serdült har frågat Fidesz när det blir omröstning om Sveriges Natomedlemskap i parlamentet. Så här svarade partiet:

"Det har inte skett någon förändring i de styrande partiernas ståndpunkt, det ungerska parlamentet är suveränt och följer sin egen agenda."

Den meningen består av tre delar. Det finns indikationer på att endast det första är sant.

Under dagarna 1956 kämpade och dog tusentals ungrare för att göra sig fria från Moskva. Sommaren 1989 stod Viktor Orbán på Hjältarnas torg i Budapest och krävde modigt att ryssarna skulle åka hem.

Nu, 67 år efter det stora upproret, flög han hela vägen till Peking för att buga sig för Lavrov och göra smutsiga affärer med Rysslands president Vladimir Putin, som är efterlyst som krigsförbrytare. Det tjänar varken Ungerns, EU:s och Natos intressen. Så vad har Putin lovat Orbán?

Artikeln är översatt från Altinget.dk.
 

Nämnda personer

Vladimir Putin

President, Ryssland
jurist (Sankt Petersburgs Statsuniversitet)

Vibe Termansen

Historiker, författare och journalist
Magister i historia och Östeuropastudier (Københavns Uni. 2005)

Joe Biden

USA:s president (Demokraterna)
Kandidatexamen i historia och statskunskap (University of Delaware) och kandidat i juridik (Syracuse University, 1968)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00