Debatt

Hemlöshet är en nationell fråga som skapar lokala problem i Stockholm

Regeringen behöver återinföra en nationell plan mot hemlöshet. Det skriver Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande socialnämnden Stockholms stad, och Björn Ljung (L), vice ordförande Stockholmshem och gruppledare stadsbyggnadsnämnden Stockholms stad.

<div>Personer i akut hemlöshet ska inte slussas runt mellan myndigheter, skriver debattörerna.<br></div><div><br></div>
Personer i akut hemlöshet ska inte slussas runt mellan myndigheter, skriver debattörerna.

Foto: Pressbild
Jan Jönsson
Björn Ljung
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När snön lägger sig tungt på hustaken och kylan börjar kännas ända in i märgen blir betydelsen av att ha en bostad som du vet att du inte riskerar att bli utkastad från när som helst ännu viktigare. Ingen ska behöva leva utan den grundläggande tryggheten som en bostad innebär, likväl ökar hemlösheten i Sverige.

33 000 är hemlösa

I den senaste nationella mätningen beräknades drygt 33 000 personer leva i hemlöshet, bara i Stockholms stad räknas totalt över 2 500 personer som hemlösa.

En del individer klassas som strukturellt hemlösa. Det innebär att de saknar förutsättningar att få tag i en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. Den sociala hemlösheten å andra sidan handlar om olika sociala problem, exempelvis missbruk, psykisk sjukdom eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det ställer krav på stöd för att kunna klara av att leva i ett flerbostadshus, samtidigt som individerna också har svårt att klara av den byråkrati som krävs för att få stöd.

Även om hemlösheten blir som mest påtaglig i vinterkylan, är den ett problem året om.

I dag är det tyvärr många kommuner som inte tar sitt ansvar. Svensk socialtjänst har ofta arbetat med en trappstegsmodell där den enskilde får ett mer stadigvarande boende i takt med att individen hanterar sitt missbruk. Toleransen för återfall är ofta låg och resulterar inte sällan i att individen återigen hamnar på gatan.

Stadens uppsökande team konstaterar just detta då de möter fler och fler hemlösa från hela landet som vistas på Stockholms centralstation. Hemlöshetsfrågan är ett nationellt problem som skapar lokala problem i Stockholm.

Staten måste ta ansvar

Liberalerna i Stockholms stad efterfrågar därför:

  • Statligt ansvar för hemlösheten. Regeringen behöver återinföra en nationell plan mot hemlöshet. Staten bör ta ett ökat ansvar för att finansiera bostäder för hemlösa med ett tydligt fokus på barn.
  • Att fler måste beviljas förtur. Regeringen öppnar nu för att fler förturer ska kunna beviljas från kommunala bostadsförmedlingar. Det välkomnar vi, men fler kommuner borde även ta initiativ till bostadssociala åtgärder.
  • Bostad först. Forskning ger ett starkt stöd för modellen Bostad först, där personer i hemlöshet får tillgång till en bostad utan krav på drogfrihet, och utifrån den stabilitet som en bostad ger kan ta tag i sina problem. Det måste bli lag att socialtjänsten som huvudregel ska utgå från Bostad först.
  • Tak över huvudet-garanti. Ingen, som inte själv kan ordna en plats att övernatta på, ska behöva sova på gatan. Det måste vara tydligt att socialtjänstlagen ger den garantin till alla.
  • Case managers för alla i akut hemlöshet. Personer i akut hemlöshet ska inte slussas runt mellan myndigheter. De behöver en sammanhållen vårdsamordnare, ”case manager”, som håller ihop vård, praktiskt stöd och behandling.
  • Tvärprofessionella team av socialarbetare och psykiatriker. Socialtjänsten och sjukvården måste arbeta tätare tillsammans med att hjälpa hemlösa. I Stockholm vill vi att staden tillsammans med regionen startar upp ett pilotprojekt med ett tvärprofessionellt team där socialsekreterare och läkare arbetar uppsökande.

Hemlöshet problem året om

Även om hemlösheten blir som mest påtaglig i vinterkylan, är den ett problem året om. Det krävs långsiktigt och konsekvent arbete för att komma tillrätta med både den strukturella och sociala hemlösheten i Sverige. Vi är ett rikt land och borde klara av hemlösheten bättre än i dag.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00