Här är Sveriges EU-parlamentariker

Sex debutanter, tolv omvalda och tre gör comeback när den svenska representationen i det nya EU-parlamentet nu tagit form. Altinget listar de 21 svenskar som väljarna skickar till Bryssel.

Foto: Henrik Montgomery, Christine Olsson, Lars Schröder, Fredrik Sandberg, Anna Hållams och Jonas Ekströmer/TT
Axel Hyttnäs Telin

Socialdemokraterna

Heléne Fritzon.
Heléne Fritzon.
Foto: Christine Olsson/TT
Heléne Fritzon (S), 63 år

Socialdemokraternas Heléne Fritzon valdes in till EU-parlamentet 2019, med den lägsta andelen personkryss för ett toppnamn någonsin. Den här gången har Fritzon lyckats öka stödet för S, vilket är första gången för partiet. Tidigare migrationsminister. Är även en av nio vice ordförande i den socialdemokratiska partigruppen.

Johan Danielsson.
Johan Danielsson.
Foto: Socialdemokraterna
Johan Danielsson (S), 41 år 

Även Johan Danielsson valdes in efter valet 2019. Två år senare kom han att lämna uppdraget när han värvades till Magdalena Anderssons regering och rollen som bostadsminister. Efter en tid som senior rådgivare på LO gör Borlängesonen nu comeback i Bryssel. 

Evin Incir.
Evin Incir. Foto: Socialdemokraterna
Evin Incir (S), 39 år 

Evin Incir har varit EU-parlamentariker sedan 2019. Hon har varit distriktsordförande för SSU i Göteborg och valdes redan som 22-åring in i kommunfullmäktige i samma stad. Har varit chefsförhandlare för EU-direktivet om att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer. 

Adnan Dibrani.
Adnan Dibrani. Foto: Riksdagen
Adnan Dibrani (S), 39 år 

Efter 14 år som ledamot lämnar Adnan Dibrani nu riksdagen, där han senast har varit ledamot i finansutskottet. Dibrani har sagt att han helst vill arbeta med ekonomi- och utrikesfrågor i parlamentet. Uppmärksammades 2023 för att ha räddat en bebis från att drunkna när han var på besök i Montenegro.

Sofie Eriksson.
Sofie Eriksson. Foto: Socialdemokraterna
Sofie Eriksson (S), 31 år 

Valdes in i riksdagen 2022. Dessförinnan var hon statsrådsersättare för Peter Hultqvist. Sofie Eriksson från Sandviken har bland annat suttit i kommunfullmäktige i Falun och varit aktiv i S-föreningen Reformisterna. Vill bland annat driva igenom krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling.

Moderaterna

Tomas Tobé.
Tomas Tobé. Foto: Lars Schröder/TT
Tomas Tobé (M), 46 år 

EU-parlamentariker för M sedan 2019 med 13 års erfarenhet från riksdagen. Tomas Tobé har varit både partisekreterare och rättspolitisk talesperson. Blev den mest kryssade kandidaten av alla i förra EU-valet. Var under mandatperioden huvudförhandlare för migrationspakten.

Jessica Polfjärd.
Jessica Polfjärd. Foto: Moderaterna
Jessica Polfjärd (M), 53 år 

Valdes in i riksdagen 2006 och lämnade inte förrän 2019, då hon blev EU-parlamentariker. Jessica Polfjärd har varit både skattepolitisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna. Mellan 2015 och 2017 var hon partiets gruppledare i riksdagen. 

Jörgen Warborn.
Jörgen Warborn. Foto: Daniel Jakobsson
Jörgen Warborn (M), 55 år 

Jörgen Warborn har också suttit i Europaparlamentet sedan 2019. Entreprenör som startade sitt första företag som 17-åring. Har varit kommunstyrelsens ordförande i Varberg och har tidigare även varit riksdagsledamot.

 

Arba Kokalari.
Arba Kokalari. Foto: Mathieu Cugnot
Arba Kokalari (M), 37 år 

EU-parlamentarikern Arba Kokalari har tidigare varit internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet och ledamot i Stockholm stads kommunfullmäktige. Kokalari har dessutom arbetat som politiskt sakkunnig hos tidigare utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson. 

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alice Bah Kuhnke (MP), 52 år 

Alice Bah Kuhnke värvades till Miljöpartiet endast tre dagar innan hon utsågs till kulturminister i Stefans Löfvens regering 2014. Har varit EU-parlamentariker sedan 2019. Har flera gånger fått frågan om hon vill bli nytt språkrör, men tackat nej. Tidigare generaldirektör för MUCF. Bakgrund som programledare i tv.

Pär Holmgren.
Pär Holmgren.
Foto: Fredrik Hjerling
Pär Holmgren (MP), 59 år 

Även MP:s andranamn har ett förflutet hos SVT. Pär Holmgren blev känd för svenska folket som tv-meteorolog i Rapport och Aktuellt. Gick över till politiken inför förra EU-valet. Har dessutom uppträtt på Sweden Rock med metalbandet Spridda skurars, som spelade låtar med vädertema. 

Isabella Lövin.
Isabella Lövin. Foto: Fredrik Hjerling
Isabella Lövin (MP), 61 år 

Ex-språkröret Isabella Lövin gör nu politisk comeback för Miljöpartiet. Satt i Europaparlamentet mellan 2009 och 2014 och fokuserade där mycket på fiskefrågor innan hon blev minister. Tilldelades både Stora journalistpriset och Guldspaden för boken Tyst hav. 

 

Sverigedemokraterna

Charlie Weimers.
Charlie Weimers. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Charlie Weimers (SD), 41 år 

SD:s toppnamn Charlie Weimers värvades av Jimmie Åkesson när han jobbade som stabschef hos den tidigare KD-parlamentarikern Lars Adaktusson. KD:s dåvarande migrationspolitik var den stora anledningen till partibytet. Är den enda från SD som fortsätter i parlamentet. Weimers har även varit medlem i Moderaterna.

Beatrice Timgren.
Beatrice Timgren.
Foto: Sverigedemokraterna
Beatrice Timgren (SD), 35 år 

Riksdagsledamoten Beatrice Timgren är ett av nytillskotten i parlamentet. Hon valdes in i riksdagen 2022 och har varit ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Utbildad civilingenjör. Det var insikten om ”ineffektiv miljöpolitik” som öppnade hennes ögon för SD. 

Dick Erixon.
Dick Erixon. Foto: Jessica Gow/TT
Dick Erixon (SD), 61 år 

Dick Erixon har varit redaktör och ansvarig utgivare för SD:s tidning Samtiden sedan 2016. Har tidigare även varit ansvarig utgivare för Youtube-kanalen Riks, vars koppling till SD har varit omdiskuterad efter Kalla faktas granskning. Har en bakgrund inom C. Har tidigare både bildat parti med Army of Lovers-medlemmen Jean-Pierre Barda och skrivit bok med Ulf Kristersson.

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Anna Hållams/TT
Jonas Sjöstedt (V), 59 år 

Efter fem år i Vietnam, där hans fru Ann Måwe har varit ambassadör, återvänder Jonas Sjöstedt både till Sverige och till Bryssel. Har totalt elva års erfarenhet som EU-parlamentariker, men är nog mest känd som tidigare partiledare för V. Var engagerad i nej-sidan om EU-medlemskapet. Tågfantast och deckarförfattare.

Hanna Gedin.
Hanna Gedin. Foto: Vänsterpartiet
Hanna Gedin (V), 46 år 

Vänsterpartiets andranamn Hanna Gedin har varit aktiv inom partiet sedan ungdomsförbundstiden på 1990-talet. Kandiderade även i förra valet, men lyckades då inte komma in. Lämnade i slutet av 2022 uppdraget som biträdande partisekreterare.

 

Centerpartiet

Emma Wiesner.
Emma Wiesner. Foto: Pontus Lundahl/TT
Emma Wiesner (C), 31 år 

Emma Wiesner har suttit i Europaparlamentet sedan 2021, när hon kallades in efter att Fredrick Federley tvingades avgå. I parlamentet har hon varit ledamot i utskotten för miljö- och fiskefrågor. Kandiderade till att bli partiledare när Annie Lööf lämnade posten, men blev inte ett av valberedningens tre förslag.  

Abir Al-Sahlani.
Abir Al-Sahlani. Foto: Centerpartiet
Abir Al-Sahlani (C), 48 år 

Den tidigare riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani väntas få fortsätta som EU-parlamentariker. Valdes in 2019, då hon stod som andranamn bakom Federley. Uppmärksammades internationellt när hon 2022 klippte av sitt hår under ett tal i parlamentet i Strasbourg. Aktionen var som stöd för de iranska kvinnorna i samband med protesterna efter Mahsa Aminis död.

Kristdemokraterna

Alice Teodorescu Måwe.
Alice Teodorescu Måwe. Foto: Pontus Lundahl/TT
Alice Teodorescu Måwe (KD), 40 år 

Turerna var många kring vem som skulle bli KD:s toppnamn i valet. David Lega och Sara Skyttedal hann båda vara föreslagna förstanamn, men till sist blev det debattören Alice Teodorescu Måwe som fick hoppa in och bli medlem i partiet. Har tidigare arbetat inom M för att utveckla partiets idéprogram.

Liberalerna

Karin Karlsbro.
Karin Karlsbro. Foto: Liberalerna
Karin Karlsbro (L), 53 år 

Liberalernas Karin Karlsbro har suttit i Europaparlamentet sedan 2019. Efter flera månader med låga siffror i opinionsmätningarna lyckas L ändå klamra sig fast vid sitt mandat i parlamentet. Har varit kanslichef för partiets riksdagskansli och stabschef hos Nyamko Sabuni. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024