Om  
Anna-Caren Sätherberg
Peder Liljeqvist

Han ska utreda kameraövervakning på slakterier

Regeringen har hörsammat kraven från bland annat djurskyddsorganisationer och Sveriges Veterinärförbund att införa kameraövervakning på slakterier. Kammarrättslagman Peder Liljeqvist har fått i uppdrag att utreda hur det ska genomföras.

Utredaren ska bland annat ta ställning till vilka moment i hanteringen av levande djur vid slakt som bör kameraövervakas.
Utredaren ska bland annat ta ställning till vilka moment i hanteringen av levande djur vid slakt som bör kameraövervakas.Foto: Johan Nilsson/TT

Djurens rätt och Sveriges Veterinärförbund har fört fram kravet på att djurskyddet bör stärkas genom kameraövervakning på landets slakterier. Detta bland annat efter bilder tidigare i år på bilder som läckt ut från slakten vid en anläggning i södra Sverige där djuren behandlades illa.

Nu går regeringen kraven till mötes och tillsätter en utredning som ska se över frågan. Uppdraget till utredaren Peder Liljeqvist är inte att överväga om kameraövervakning ska införas, utan hur.

– I Sverige har vi ett högt förtroende för vår djurskyddsnivå och det vill regeringen värna genom hela livsmedelskedjan. Nu påbörjar vi en analys om kamerabevakning på slakterier kan bidra till att ytterligare stärka djurskyddet. Samtidigt ska hänsyn tas till att undvika ökad administrativ börda för berörda slakterier och myndigheter, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) i ett pressmeddelande.

Liljeqvist ska se bland annat över frågor om det praktiska och ekonomiska ansvaret samt hanteringen av det inspelade materialet.

Slutbetänkandet ska lämnas över till miljödepartementet senast den sista maj nästa år, 2023.

Det är för övrigt samma datum som Peder Liljeqvist ska lämna över ett annat slutbetänkande till finansdepartementet, då han även leder utredningen om dataskydd och kontroll hos Skatteverket, Tullverket och Kronofogden.

Nämnda personer

Anna-Caren Sätherberg

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
Gymnasieutbildning

Peder Liljeqvist

Kammarrättslagman Kammarrätten Stockholm
Jurist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00