Debatt

Hamilton: Nu får det vara nog. Nej till ännu en ”timeout” från riksdagen

DEBATT. Det finns ingen regel som tillåter timeout. Nu måste talmannen agera, skriver Carl B Hamilton, apropå att en MP-ledamot tagit timeout efter anklagelser om sexuella trakasserier. 

Carl B Hamilton (L), professor, fd statssekreterare, fd riksdagsledamot och utskottsordförande
Carl B Hamilton (L), professor, fd statssekreterare, fd riksdagsledamot och utskottsordförandeFoto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Carl B Hamilton
Professor, fd statssekreterare, fd riksdagsledamot för Liberalerna och utskottsordförande

Det får vara nog med riksdagsledningens, partiernas och medias flathet mot riksdagsledamöter som skämt ut sig och därför slutar tjänstgöra, men dock inte tvekar att fortsätta att lyfta 64000/månad i arvode, med hänvisning till "timeout". Exempel de senaste åren är flera sverigedemokrater, och nu en MP-ledamot som ska ha sexuellt trakasserat/förgripit sig på kvinnliga ledamöter.

Inte tillåtet

Det finns ingen alls regel i riksdagen som medger "timeout" för ledamöter som inte vill arbeta utan bara vill kvittera ut ersättningen.

För partier och partiledningar har ”timeout” uppenbarligen kommit att bli en bekväm, men oacceptabel och moraliskt närmast svinaktig åtgärd som en lösning på interna personalproblem. Ingen annan i svenskt arbetsliv kan hänvisa till ”timeout” vid frånvaro från arbetet.

Talmannen passiv

Ingen behöver ändra lagar eller riksdagsordningen för att utöva ledarskap, stävja detta missbruk, och ta dessa bekväma partiledningar och giriga ledamöter i hampan.

Varför är talmannen flat och låter detta missbruk fortsätta? Varför jagar inte media dessa giriga syndare med blåslampa? Konstitutionsutskottet (KU) har inte hörts av i saken trots att det är ett uppenbart missbruk av ledamotskapets rättighet till arvode, och ett ignorerande av det högst rimliga kravet på ledamöter att tjänstgöra.

Som riksdagsveteran och f.d. utskottsordförande är jag bedrövad och upprörd över talmannens och riksdagsledningens passivitet i frågan. Ingen behöver ändra lagar eller riksdagsordningen för att utöva ledarskap, stävja detta missbruk, och ta dessa bekväma partiledningar och giriga ledamöter i hampan.

Ändra lagen

I det sedvanliga förslaget till revidering av grundlagarna hösten före ett val, det vill säga nu, bör en ny regel införas som stävjar detta missbruk. 

Alltså: som ett första steg, läs lusen av dessa riksdagsfuskare, Herr Talman. Och föreslå en ändring av lagen!

 

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00