Debatt

Grön ungdom: Vi har inte tid att gulla med oljebolag

DEBATT. Vi förtjänar en regering som tar klimatet på allvar. Varje krona investerad i fossil industri är en krona investerad i klimatkrisen. Vi förväntar oss att regeringen står upp för klimatet, mot oljebolagens ekonomiska intressen, skriver David Ling, Grön ungdom.

Demonstranter från bland annat Extinction rebellion demonstrerar i samband med rättegången i Mark- och miljööverdomstolen om Preems utbyggnadsplaner i Lysekil, 2020-03-10.
Demonstranter från bland annat Extinction rebellion demonstrerar i samband med rättegången i Mark- och miljööverdomstolen om Preems utbyggnadsplaner i Lysekil, 2020-03-10.Foto: Adam Ihse/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
David Ling
Språkrör, Grön ungdom


I dag, 15 juni, kommer Mark- och miljööverdomstolens yttrande i den här mandatperiodens viktigaste klimatpolitiska strid – den om Preemraff. Frågan om ett miljötillstånd sätter fingret på en av de viktigaste konflikterna i svensk politik. Ska klimatpolitiken få reellt genomslag, eller ska fossila investeringar få fortsätta som vanligt?

Regeringens ansvar

Den historiska klimatlag som trädde i kraft 2017 tvingar alla regeringar, både nuvarande och kommande, att minska utsläppen. Men klimatlagen minskar inga utsläpp på egen hand. Det kommer krävas modiga politiker för att stå upp emot de tunga ekonomiska intressen som tjänar miljarder på att förstöra planeten. Preemraff är bara ett exempel. Varje investerad krona i den fossila industrin är en krona investerad i att elda på klimatkrisen.

Att en svensk domstol för första gången prövar en verksamhet utifrån våra klimatmål är bra. Vi behöver testa vad vår svenska lagstiftning håller för. Men domstolen har inte uppdraget att pröva utbyggnaden mot just den klimatlag som tvingar oss att minska utsläppen. Den biten är upp till regeringen.

Sluta gulla med oljebolag

Oavsett domstolens yttrande kvarstår faktum: Det är bråttom. Alla länder, där ingår Sverige, behöver drastiskt minska sina utsläpp för att uppnå Parisavtalet och undvika en klimat- och samhällskollaps. Att ge fossila investeringar grönt ljus för att de på sikt kanske kan ställa om till förnybart är inte bra nog. Vi kan inte sätta vårt hopp till att klimatkrisen tar en omväg. Vi behöver och förtjänar ett starkt ledarskap som tar oss ur den.

Det kommer krävas modiga politiker för att stå upp emot de tunga ekonomiska intressen som tjänar miljarder på att förstöra planeten. Preemraff är bara ett exempel.

David Ling , Språkrör, Grön ungdom

Ett starkt klimatledarskap investerar inte i oljeraffinaderier, utan i omställning. Efter pandemin kommer enorma statliga investeringspaket och det är centralt att de har ett grönt fokus. Investeringar i höghastighetsjärnväg, upprustning av stambanor, förnybar energi, en fossilfri fordonsflotta, en matproduktion som inte utarmar matjorden – behoven är enorma, i alla samhällets sektorer. Och vi har verkligen inte tid eller råd att gulla med de oljebolag som satt oss i klimatkrisen till att börja med.

M springer oljelobbyns ärenden

Eftersom Miljöpartiet sitter i regering saknas det i Sverige en offensiv opposition som driver klimatpolitiken framför sig. Det är med en slående naivitet som Moderaterna och Muf sväljer Preems reklamkampanj – som fällts efter granskning av Reklamombudsmannen – och springer oljelobbyns ärenden. Att statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) tillåts komma undan med sådan godtrogenhet i vår tids viktigaste politiska fråga är ett underbetyg till hela den svenska klimatdebatten och klimatjournalistiken.

Vi förtjänar bättre. Vi förtjänar en regering som tar klimatet på allvar. Vi förtjänar en rättvis omställning, där det inte är det med längst till jobbet och minst kollektivtrafik som drabbas hårdast. Vi har höga förväntningar på er, regeringen Löfven II.

Nämnda personer

David Ling

Språkrör Grön ungdom
Kurser i statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00