Gles närvaro när (S) bjöd in partierna till möte om vapenexport

Regeringen bjöd in alla partier – utom SD – för att informera om en proposition om kontroll av svensk vapenexport. Men inget av de borgerliga partierna kom till mötet. ”Vi undviker möten med information till riksdagen där inte alla partier är inbjudna.” säger Hans Wallmark (M) till Altinget.

Den dåliga uppslutningen vid mötet gjorde att regeringen istället fick informera om lagförslaget i utrikesutskottet – för samtliga partier.
Den dåliga uppslutningen vid mötet gjorde att regeringen istället fick informera om lagförslaget i utrikesutskottet – för samtliga partier.Foto: Ola Hjalmarsson/Altinget
Johanna Alskog

När regeringen i tidigare i våras bjöd in riksdagspartierna – med undantag för Sverigedemokraterna – för att informera om innehållet i en proposition på området vapenexport var uppslutningen klen. Förutom regeringspartiet, så kom endast ledamöter från Miljöpartiet och Vänsterpartiet till mötet med justitieminister Morgan Johanssons (S) statssekreterare Lars Westbratt.

Propositionen föreslår ändringar av reglerna för exportkontroll av så kallade produkter med dubbla användningsområden. Det vill säga produkter eller teknik som är avsedda för civilt bruk, men som också kan användas för militära ändamål.

M: Hade inte med SD att göra

Enligt uppgift till Altinget ska de borgerliga partierna ha låtit bli att gå på mötet eftersom inte Sverigedemokraterna var inbjudna. Men det är en version som Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark avfärdar. Moderaterna skulle ha gjort samma sak även om det var något annat parti som inte stod på statssekreterarens inbjudningslista.

– Vi undviker möten med information till riksdagen där inte alla partier är inbjudna. Vi har samma syn oavsett om det är V, SD eller något annat. En regering med bara 100 mandat i riksdagen måste sköta sitt förankrande. På direkt ställd fråga meddelades att alla inte var inbjudna. Vi kan också i vissa fall tänka oss speciell information där bara de två statsbärande partierna deltar. Det var inte fallet med denna fråga, säger Hans Wallmark i en skriftlig kommentar till Altinget.

Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, kunde inte närvara på mötet eftersom han var på tjänsteresa i Nordmakedonien. Han har inte samma principiella inställning i frågan som Hans Wallmark.

– Alla partier får såklart bjuda vem de vill till möten. Vi deltar inte baserat på vilka riksdagspartier som är bjudna eller inte, det måste vara värden för mötets ansvar, skriver han i ett sms till Altinget.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren var också i Nordmakedonien, även hennes utskottskollega var på tjänsteresa. Altinget har även sökt Kristdemokraternas Lars Adaktusson, som då var utrikespolitisk talesperson.

Fick gå till utrikesutskottet istället

Enligt statssekreterare Lars Westbratt är det inte ovanligt med interna förankringsmöten med olika partier inför att propositioner ska lämnas över till riksdagen. ”Vilka partier vi väljer att förankra med beror på innehåll och hur det politiska läget bedöms vara, samt vilka partier vi kan tänka oss att samarbeta med.” skriver han till Altinget.

Westbratt bekräftar att alla partier utom SD var inbjudna. Den dåliga uppslutningen vid mötet gjorde att regeringen istället valde att informera om propositionen vid ett möte i utrikesutskottet i slutet på mars.

Joar Forssell påpekar att bästa sättet är att hantera den här typen av frågor i ordinarie strukturer och med alla partier och att det är ”märkligt att de inte kom till utskottet från början”.

Lagförslaget passerar riksdagen

Propositionen, som är en anpassning av svensk lag efter en ny EU-förordning, kommer dock att segla lätt och ledigt genom riksdagen. Det är endast Vänsterpartiet som har invändningar och tycker att lagförslaget har brister. Det partiet vill se är större översyn av regelverket för exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden. Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson, lyfter exemplet med svensk export av övervakningssystem till militärdiktaturen Myanmar.

– Propositionen är ett svar på ett EU-direktiv, inte på de avslöjanden som har varit. Man behöver se över det här och regelverket behöver skärpas ytterligare. Man behöver också återkomma med kriterier om vad som räknas som kränkning av mänskliga rättigheter, säger han till Altinget.

KD och V: Sluta sälj till Saudiarabien

I samma svep som regeringen lämnade propositionen till riksdagen, lämnades också den årliga skrivelsen om exportkontroll av krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden. Här är det fler partier som har lagt följdmotioner.

Sverigedemokraterna ifrågasätter i sin motion att feministisk utrikespolitik ska ligga till grund för kriterier för krigsmaterielexport, Moderaterna vill se åtgärder för att motverka långa handläggningstider för bolagen vid Inspektionen för strategiska produkter.

Vänsterpartiet har en mycket lång lista på förslag med skärpningar av vapenexporten, bland annat ett stopp av export till alla länder som är inblandade i konflikten i Jemen. Här är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna på samma linje. KD vill att regeringen skyndsamt ska stoppa all svensk export och följdleveranser av krigsmateriel samt produkter med dubbla användningsområden till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

– Vi vill ju skärpa det här. Vi ser att exporten till Förenade Arabemiraten har ökat och de är i allra högsta grad inblandade i konflikten i Jemen. Det går åt helt fel håll, säger Gudrun Brunegård (KD), ledamot i utrikesutskottet, till Altinget.

Nämnda personer

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot (V), utrikespolitisk talesperson
Pol. kand (Karlstads uni., 2007)

Gudrun Brunegård

Riksdagsledamot (KD), biståndspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i engelska (Högskolan i Växjö, 1996), distriktssköterska (Högskolan i Kalmar, 1998)

Lars Westbratt

Tidigare statssekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Jur. kand (Göteborgs uni., 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00